Més de 18.000 rèpliques a la nota de Lagarde a Facebook

  • Les seves paraules sobre Grècia han desfermat precipitat una allau de crítiques

VilaWeb
Redacció
28.05.2012 - 10:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja hi ha més de divuit mil rèpliques a la nota que Christine Lagarde, directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), ha escrit a Facebook. La nota matisa unes declaracions seves en una entrevista de The Guardian de dissabte. Hi deia que els grecs havien de pagar degudament els impostos i que la preocupava més l’Àfrica que no pas l’eurozona.

Aquestes afirmacions li han valgut un xàfec de crítiques, a què ha volgut respondre amb aquesta nota; però les crítiques no han parat de ploure-li.

Molta gent ofesa per les paraules de Lagarde li recorda les dures condicions en què viu la població grega, la repercussió de les retallades pressupostàries imposades pel rescat europeu o els molts interessos que costarà el rescat. O hi ha qui diu que els grecs no volen la caritat de l’FMI.

També la classe política grega s’ha enrabiat, amb les declaracions de Lagarde. Evangelos Venizelos, cap del PASOK, li diu que ha insultat i humiliat els grecs. Alexis Tsipras, cap de l’Esquerra Radical, li etziba que els grecs no necessiten la simpatia de Lagarde: ‘Els treballadors grecs ja els paguen, els impostos; uns impostos insuportables’.

En l’entrevista de The Guardian, Lagarde va al·ludir a ‘tots els qui sempre miren d’evitar els impostos’: ‘Crec que haurien d’ajudar-se col·lectivament, pagant tots els impostos’. I en un altre moment deia que la preocupava més la situació dels infants de l’Àfrica subsahariana: ‘Ells necessiten més ajuda que la població d’Atenes.’

La nota explicativa que Lagarde ha publicat ara a Facebook diu: ‘Com he dit moltes vegades, sóc molt comprensiva amb el poble grec i les seves penúries. És per això que l’FMI abona els esforços que fan per superar la crisi actual i tornar al creixement econòmic, a l’ocupació i a l’estabilitat. És un aspecte important d’aquest esforç que cadascú porti una part justa de la càrrega, sobretot els més privilegiats, especialment pagant els impostos pertinents. I aquest és el punt que vaig voler subratllar en l’entrevista de The Guardian, d’un abast més ample.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any