Hollande imposa un codi de bona conducta al seu govern

  • No poden rebre regals, ni invitacions privades, han de viatjar amb tren sempre que puguin i respectar les normes de circulació

VilaWeb
Redacció
21.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La primera decisió del nou president francès, François Hollande, va ser de rebaixar-se el sou un 30%. La segona, d’imposar un codi de conducta als ministres del govern que acabava de nomenar, un codi que tots van haver de signar i que el diari Le Monde ha aconseguit. És un text de dues pàgines escrit per l’equip que ha preparat el pla de mandat dels dos primers anys de govern, d’acord amb una promesa de campanya d’Hollande.

El document declara que ‘hi ha un lligam de confiança entre ciutadans i governants, que es pot trencar per un error, per aïllat que sigui’. Per això, avisa els trenta-quatre ministres del govern, vint-i-nou dels quals no han exercit mai cap càrrec ministerial, que ‘hi ha uns principis molt senzills que han de guiar la seva conducta’.

En conseqüència, ‘l’expressió, directa o indirecta, de desacords pot afeblir el govern i abonar l’escepticisme dels ciutadans sobre la credibilitat de l’acció política’; per tant, ‘una volta presa una decisió, preval el principi de solidaritat ‘.

Sobre la concertació i la transparència, el document exigeix als ministres que ‘escoltin els ciutadans i mantinguin la relació amb els agents institucionals del seu ministeri’. També els exhorta a servir-se d’internet per consultar l’opinió pública. A més, ‘els projectes i els dossiers presentats al president o al primer ministre han d’incloure els resultats d’aquest procés de consulta pública i els elements que se n’han modificat arran d’aquest procés’.

El codi també commina els ministres a evitar els conflictes d’interessos. Hollande va insistir molt durant la campanya en la necessitat d’un ‘estat imparcial’ –amb la idea de seduir l’electorat centrista. Els ministres han d’omplir i signar una ‘declaració d’interessos de caràcter públic per a conjurar tota sospita d’interessos privats’.

A banda no poder acceptar regals que ultrapassin els cent cinquanta euros, els ministres han de renunciar a càrrecs institucionals locals i únicament poden tenir despeses relacionades directament amb l’exercici de les funcions del càrrec de govern’. També han d’anar amb tren en cas de viatges de menys de tres hores de durada’; i ‘exceptuada la necessitat justificada d’una escorta motoritzada, els desplaçaments dels ministres es faran amb la màxima discreció i respectant les normes de circulació’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any