La tertúlia proscrita

Arts Libris fa ric el Sant Jordi

  • Fins el dilluns la fira de llibres d'artista i experimentació gràfica mostra els treballs de setanta-vuit segells a l'Arts Santa Mònica

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
M.S.
21.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per tercera edició consecutiva, l’Arts Santa Mònica acull la fira de llibres d’artista, l’edició d’autor i l’experimentació gràfica, Arts Libris, que enguany acull setanta-vuit expositors de taller i editors d’aquest tipus de llibres. Són peces que tenen un circuït diferent dels llibres convencionals. Segons els directors de la fira, Òscar Guayabero i Rocío Santa Cruz, aquest encontre, el primer d’Europa per participació i qualitat, té la voluntat de fer arribar al públic (col·leccionistes i amants de l’art), aquests llibre-objecte, i permet la difusió, la distribució i la internacionalització.

Les dades: setanta-vuit expositors (divuit de fora de l’estat espanyol), amb la participació de deu escoles d’art. La fira té un pressupost de 106.263 euros: el 34,6% l’aporta l’ICEC i la resta ve de les inscripcions, alguns espònsors i enguany dissatge i diumenge es farà pagar una entrada de 3 euros, 5 euros amb el catàleg. Els organitzadors saben que fer pagar entrada podria fer devallar els vuit mil visitant d’altres edicions, però pensen que també pot afavorir que el conjunt del públic que entri al Santa Mònica hi estigui realment interessat.

Més enllà de la fira s’han organitzat una sèrie d’activitats, una part dedicades al debat sobre la relació del llibre d’art i de disseny amb el llibre digital. Segons Òscar Guayabero, els llibres d’Arts Libris no són substituïbles pels llibres digitals, així i tot, el debat és ben obert i els artistes s’han posat a investigar en les noves eines d’autoedició, en els formats ipad, epub, llibres amb codi QR…

Entre les activitats paral·leles, l’Arts Libris també ofereix una exposició sobre la relació d’Antoni Tàpies amb el poeta Miguel Ángel Valente; així com una mostra de llibres d’artista provinents de la Biblioteca Nacional de España.

Per la seva banda, Rocío Santa Cruz ha posat l’accent en el fet que la fira és un canal per posar en relació el creador i el públic, alhora que permet internacionalitzar els projectes. Arts Libris s’ha agermanat amb fires similars de Nova York, Londres, París, Brusel·les i Bolonya, i participa en aquestes fires. Segons la directora, aquest sector necessita professionalitzar-se i ha remarcat que Arts Libris ha ajudat a sorgir llibreries especialitzades i també distribuïdores per internet.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any