ERC i SI recelen del pas de CDC pels acords amb el PP

  • Unió no veu incompatible l'estat propi amb el model confederal que propugna

VilaWeb
Redacció
26.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pas que Convergència ha fet aquest cap de setmana assumint en la ponència estratègica l’estat propi com a objectiu a assolir ha estar rebut amb reserves per part dels partits parlamentaris independentistes: ERC i Solidaritat. Els companys de federació de CDC, Unió, consideren compatible l’aposta pel model confederal amb l’estat propi propugnat pels convergents. Mentrestant, el dirigent socialista Pere Navarro s’ha declarat ‘sorprès i preocupat’.

El president d’ERC, Oriol Junqueras ha advertit al president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas, que la transició nacional que proclama  no s’aconseguirà pactant l’acció de govern amb el PP, a qui ha acusat de destruir la identitat del país. Junqueras ha recomanat a CDC que, si volen una transició nacional i majories alternatives a Catalunya, no poden seguir donant al PP ‘una representativitat institucional més gran que la que li correspon, mentre aquest destrueix el català a les Illes i el País Valencià’.

Per la seva banda, el diputats de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) Toni Strubell i Uriel Bertran han recelat aquest de les proclames sobiranistes de Convergència. ‘La Convergència que hem vist aquest darrer any i mig al Parlament ha estat poruga i totalment mancada de determinació per portar aquest país cap a la independència’, ha dit Strubell. ‘Hem vist una CDC que ha pactat dos cops els pressupostos de la Generalitat amb el principal partit interessat en no tenir mai un pacte fiscal just per a Catalunya’, ha insistit.

Unió veu compatible l’estat propi amb la seva proposta

El secretari general d’Universitats i membre del comitè de govern d’UDC, Antoni Castellà, ha considerat aquest diumenge que l’estat propi que propugna CDC és ‘absolutament compatible’ amb el model confederal que defensa el seu partit. ‘Nosaltres defensem un model confederal, d’estats confederals, i per tant en aquesta línia és absolutament compatible’, ha assegurat Castellà, que ha remarcat que el resultat del congrés de CDC no ha de condicionar en cap cas el que UDC celebrarà el maig a Sitges.

Mentrestant, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha assegurat que estava sorprès i preocupat perquè CDC, ‘el partit de govern’, ha proclamat ‘una cosa i la contrària’ al llarg d’aquest cap de setmana durant el congrés a Reus. Navarro ha retret als convergents que primer parlin de prudència per evitar la radicalitat, al vespre ‘aprovin l’estat propi, la independència de Catalunya’, i l’endemà recuperin la prudència i desvinculin el pacte fiscal de l’emancipació nacional. Per Pere Navarro, CDC ha prioritzat només debatre sobre ‘un conflicte intern, de personalitat’ en comptes de pensar en la gent’. Per això ha insistit en posar ‘el patriotisme social per davant del patriotisme de bandera’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any