La tertúlia proscrita

Navarro insisteix en el model federal per al pacte fiscal

  • El primer secretari del PSC diu que 'per acceptar la solidaritat cal que sigui justa'

VilaWeb
Redacció
29.02.2012 - 19:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Pere Navarro, ha pronunciat aquest vespre una conferència sobre el pacte fiscal per marcar posició en el debat sobre la reforma del finançament engegat pel govern (intervenció, pdf). Navarro ha insistit en el ‘model federal’ de finançament en el qual la solidaritat imposada sigui ‘justa’. També ha reclamat la publicació de les balances fiscals per poder valorar de forma exacte el grau de dèficit fiscal de Catalunya. Ha definit el ‘model federal’ com un sistema de ‘coresponsabilitat, bilateralitat, suficiència de recursos, solidaritat, incentius a l’esforç fiscal i lleialtat institucional’.

Navarro ha dit que el seu model aconsegueix els mateixos efectes que el concert econòmic que apunten CiU i ERC. Tant és així, que ha assegurat que s’obtindria ‘la clau de la caixa’ amb un ens tributari consorciat amb l’estat però amb presidència catalana. D’aquesta manera, Navarro creu que s’evitaria el ‘carreró sense sortida i el fracàs’ que suposaria ‘demanar un concert econòmic que el PP i l’estat no acceptaran’. El líder del PSC proposa també reduir l’aportació dels impostos cedits passant del 75% al 50% en dues revisions de model.

Quatre premisses

Navarro ha explicat que centrava la seva intervenció en quatre premisses: ‘Hi ha un espai prou important per compartir i anar plegats en la millora del nostre autogovern; Ens cal mirar més enllà de les nostres fronteres i analitzar què passa a Europa i al món; Hem d’incorporar els efectes de la crisi social i econòmica al nostre diagnòstic per fer front al futur més immediat; No tenim perquè començar de zero, perquè portem molt camí fet. No hem de renunciar als nostres èxits compartits, sinó avançar a partir d’aquests’.

A partir d’aquí, ha dit que ‘Catalunya ha d’aspirar a ser una gran nació, que lideri un estat encara més gran’. I ha proposat construir ‘un país amb una estructura federal sòlida’.

Navarro defensa que després del nou pacte fiscal, ‘amb el mecanisme d’anivellament, hem de quedar per sobre de la mitjana i no per sota, com succeïa fins ara’. I ha afegit que ‘cal establir límits a la solidaritat’.

La conferència de Navarro l’ha presentada l’ex-conseller d’Economia, Antoni Castells, que ha volgut destacar que ‘el consorci tributari és una prioritat pendent del model vigent i ara el nou pacte fiscal’. I ha valorat que ‘no pot ser que parlant de la millora fiscal només tinguem dues posicions: la involució autonòmica o l’adéu Espanya’.

Un pacte fiscal basat en cinc punts

Navarro ha definit cinc punts que, segons la seva proposta, han de guiar el nou model de finançament: la bilateralitat; més justícia i transparència; diversitat de models a l’estat; renovació de l’addicional tercera; i millora del finançament local.

En l’àmbit de la bilateralitat, Navarro ha dit que ‘s’ha de reclamar més autonomia financera, major coresponsabilitat fiscal i aprofundir en els mecanismes bilaterals’.

Pel que fa a la justícia i la transparència, ha proposat ‘la simplificació dels diferents fons que constitueixen el model’. També ha dit que ‘tots els recursos s’han de repartir segons el mateix criteri d’anivellament parcial del fons de garantia dels serveis públics fonamentals’.

Segons Navarro, ‘en un estat plurinacional ha de ser natural que existeixin diferents models de finançament atenent a la diversitat d’identitats i voluntats d’autogovern que poden existir’.

A més, Navarro proposa ‘renovar la vigència pràctica de la disposició addicional tercera de l’estatut, per al període 2013-2018, per compensar el dèficit d’inversions acumulat al llarg dels últims anys’.

Finalment, considera que ‘la millora del finançament de les administracions locals és la gran assignatura pendent de la nostra democràcia. El nostre estatut d’autonomia recull també en el Títol VI de finançament,  garanties respecte a la suficiència i autonomia dels governs locals a l’hora d’exercir les seves competències’.

Clau de la caixa i millora dels recursos

El nou líder del PSC proposa ‘una administració tributària única, que recapti tots els impostos que es paguen a Catalunya, compartida amb l’administració espanyola, però presidida per la Generalitat, que també és estat’. ‘La nostra proposta es basa en dos pilars: clau de la caixa i millora dels recursos’, afirma Navarro, que ha afegit: ‘Nosaltres no posarem obstacles a l’ambició de Catalunya, som al costat del govern per aconseguir-la, però no per confondre la gent’.

I ha avisat que ‘si el que el govern pretén és parlar només de titulars grandiloqüents i de l’administració del seny i la rauxa en funció dels calendaris electorals, amb nosaltres que no hi comptin. Nosaltres no hi podrem ser, per responsabilitat amb el país i per honestedat amb nosaltres mateixos’. ‘La situació econòmica és tan complicada que no podem perdre ni un minut. I que ningú no s’equivoqui, aquells ciutadans i ciutadanes que ho estan passant malament no ens perdonaran que diguem una cosa i fem una altra’.

Navarro ha volgut remarcar el compromís del partit amb la seva proposta: ‘El que avui he dit ho defensarem fins el final. Espero que tothom faci el mateix, espero que tothom expliqui la seva posició, que digui amb qui la vol negociar i la defensi fins el final.’ I ha conclòs: ‘Si tothom ho fa així, guanyarà Catalunya, i sobretot, guanyaran els catalans i les catalanes’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any