El govern espanyol no vol sentir parlar del pacte fiscal fins que tornin a créixer els ingressos

  • La Generalitat diu que si Catalunya disposés del 'control de la caixa' amb el pacte fiscal, no hi hauria cap desviació del dèficit

VilaWeb
Redacció
28.02.2012 - 17:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que no pensen parlar de pacte fiscal fins que l’economia no es recuperi. ‘Sempre hi haurà més a repartir i es podrà repartir millor si els ingressos públics corresponen a un país que torna a generar ocupació i a créixer’, ha dit aquest migdia a la comissió constitucional del congrés espanyol.

Per la seva banda, el govern català creu que si Catalunya disposés del ‘control de la caixa’ amb el pacte fiscal que reclama, no hi hauria cap desviació del dèficit el 2011. Així ho ha explicat el portaveu, Francesc Homs, que ha considerat que amb Catalunya gestionant els recursos, l’estat no podria deixar a deure la disposició addicional tercera de l’estatut i el fons de competitivitat. I si el govern hagués disposat dels 2.200 milions que això suposa, no seria diferent la xifra de dèficit que pel 2011 va preveure la Generalitat i la que dilluns ha donat el ministre d’Hisenda. Homs, a més, creu que Catalunya ‘ha complert’ el 2011 i que qui no ho ha fet és l’estat. ‘I per això hem rebut un suspens’, ha conclòs.

Amb tot, el portaveu s’ha compromès a ‘fer mans i mànigues’ per complir amb el pressupost i l’objectiu de dèficit del 1,3% pel 2012. I en aquest sentit, s’ha mostrat confiat en què el govern espanyol pagarà els deutes que té amb la Generalitat. Malgrat això, Francesc Homs ha volgut destacar que aquest episodi de xifres diferents en el dèficit pot servir per ‘posar l’accent en el pacte fiscal’ que assegura que necessita Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any