La tertúlia proscrita

S’ha mort l’arquitecte i urbanista Manuel de Solà-Morales

  • És autor d'El Moll de la Fusta i L'Illa Diagonal

VilaWeb
Redacció
27.02.2012 - 15:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’arquitecte i urbanista Manuel de Solà-Morales s’ha mort avui a Barcelona. Nascut l’any 1939 a la capital catalana, és autor de moltes de les transformacions de Barcelona, com el Moll de la Fusta, les Casernes de Sant Andreu, L’Illa diagonal o La Maquinista. Ha treballat en projectes en altres ciutats del món i havia estat professor de la Universitat Politècnica de Catalunya. També és autor del llibre ‘Deu lliçons sobre Barcelona’, editat pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), i va guanyar diferents premis, com el Premi Internacional d’Urbanisme o el Premi FAD, a més de rebre la Creu de Sant Jordi el 2009.

De Solà-Morales va ser catedràtic d’Urbanisme a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona i l’any 1968 va fundar i dirigir el Laboratori d’Urbanisme de Barcelona. També havia impartit cursos de disseny urbà a les universitats de Cambridge (Regne Unit), Nova York, Santiago de Xile, Lisboa, Harvard, Lovaina, Milà, Nàpols, Caracas, Shanghai, Melbourne i Copenhague, entre d’altres.

A Catalunya, és l’autor del centre d’oficines, comercial i cívic Illa Diagonal a Barcelona (amb Rafael Moneo), i el barri residencial de ‘La Sang’ al centre històric d’Alcoi, Alacant. També, de la construcció dels projectes urbans i d’habitatge públic a Sant Andreu, a Barcelona; Torressana, a Terrassa i El Carme, a Reus.

L’arquitecte tenia la seva oficina professional a la capital catalana i va ser molt influent en els treballs que van transformar la ciutat amb motiu dels Jocs Olímpics i especialment en les idees per a la transformació del front marítim i la realització, àmpliament coneguda, del Moll de la Fusta. Entre d’altres, també ha dut a terme obres a altres ciutats europees, com Berlin, Salzburg, Salònica i Gènova, i s’havia fet càrrec de la transformació de l’àrea portuària de Saint-Nazaire, la plaça i l’estació de Lovaina (Bèlgica) i el Paseio Atlántico de Porto.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any