La tertúlia proscrita

Barcelona, capital de la mobilitat

VilaWeb
VilaWeb
Martí Crespo
27.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per setè any consecutiu, la capital catalana ho serà també del món de les telecomunicacions d’avui a dijous. El Mobile World Congress, la fira mundial més important del sector, aterra a Barcelona amb unes xifres que demostren el pes creixent dels mòbils i de la mobilitat: seixanta-cinc mil professionals, mil quatre-centes empreses inscrites, setanta mil metres quadrats d’exposició, plena ocupació hotelera i dos-cents setanta-cinc milions d’euros d’impacte econòmic previstos. ‘Redefinint el mòbil’ és el lema d’enguany, que deixa clar que l’interès supera els terminals estrictes i s’eixampla al concepte de la mobilitat.

La fira d’enguany, en efecte, es presenta amb unes xifres que marquen clarament un canvi de tendència en aquesta direcció: així com les connexions a internet des de l’ordinador han caigut cinc punts en un any a escala mundial, l’accés a la xarxa des de dispositius mòbils (telèfons intel·ligents i pissarretes) ha augmentat més de quatre punts. De fet, des del 2008 el percentatge d’usuaris de mòbil amb connexió s’ha duplicat d’any en any.

Per això, amb permís de les habituals presentacions de nous productes dels grans fabricants de mòbils del planeta (s’esperen aquests dies el Lumia de Nokia, els Optimus L3, L5 i L7 de LG Electronics o l’Xperia S, el primer smartphone de Sony després de posar fi a la col·laboració amb Ericsson), al Mobile World Congress cada any agafa més embranzida l’anomenat App Planet, el pavelló dedicat íntegrament a les empreses (dues-centes, enguany) que desenvolupen aplicacions i serveis basats en la mobilitat.

Per això, també, dins l’atapeït programa de conferències del congrés no solament hi ha ponents destacats del sector del mòbil com els consellers delegats de Google, Eric Schmidt; de Nokia, Stephen Elop, i d’HTC, Peter Chou, sinó també alguns directius d’empreses de sectors d’entrada allunyats de les telecomunicacions, però amb interès per acostar-s’hi i convergir-hi, com BestBuy, EA, eBay, Facebook, Ford i Visa.

Les operadores, a l’ombra

Cal no oblidar, tot amb tot, que el Mobile World Congress no és, de fet, un aparador de nous productes com pot ser el desenfadat saló d’electrònica de consum CES de Las Vegas, sinó que al darrere hi ha GSMA, una organització que representa els interessos dels operadors de mòbil de tot el món. El gran valor de la fira, doncs, continuen essent els tractes i acords entre companyies de telefonia, fabricants de mòbil i administració. Això explica, per exemple, que un 30% dels seixanta-cinc mil visitants del firal de Barcelona siguin alts directius d’empreses del sector, o que gairebé cent cinquanta delegacions especialitzades en telecomunicacions de governs de tot el món hi siguin presents. Com s’afanya a recordar l’organització, entre el 27 de febrer i l’1 de març hi haurà a Barcelona l’aplec més important de delegacions ministerials de tot el món, l’ONU a banda.

A Barcelona, fins el 2018

El Mobile World Congress, anteriorment anomenat 3GSM World, va arribar per primera vegada a Barcelona el 2006, i ja no se n’ha mogut. El juliol passat l’entitat organitzadora, GSMA, va optar per mantenir la capitalitat de l’esdeveniment de l’any en el terreny de la mobilitat a Barcelona com a mínim fins el 2018. La presència durant quatre dies cada any dels principals actors de la telefonia i les telecomunicacions a la ciutat ha estat un revulsiu per al sector a casa nostra, que cada any veu com augmenta en volum d’actors i de negoci. Així, enguany participen en el congrés mig centenar d’empreses catalanes, el triple que no l’any passat, que aprofiten aquests dies el MWC com a trampolí amb una oferta molt heterogènia d’aplicacions i serveis mòbils. Cinc centres tecnològics catalans, la Fundació i2CAT, Barcelona Media, Neàpolis, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya i Barcelona Digital-Centre Tecnològic, per la seva banda, aprofitaran el congrés com a aparador de la seva tasca en el terreny de la tecnologia mòbil.

I les expectatives són de creixement, en aquest sector, paral·lel a l’ampliació del firal. I és que el 2012 és l’últim any del MWC a l’espai de Fira de Barcelona de Montjuïc: l’any vinent el saló es traslladarà al recinte de la Gran Via, per respondre al creixement que ha experimentat.

Enllaços
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any