La tertúlia proscrita

Jordi Pujol: ‘Els catalans ja no tenim constitució que ens empari’

  • Crida a la mobilització perquè Catalunya està 'morta' sense pacte fiscal

VilaWeb
Redacció
23.02.2012 - 17:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol ha alertat que Catalunya ‘està morta i és inviable’ si no aconsegueix millorar el seu finançament a través d’un pacte fiscal just. Tot i que ha reconegut que és difícil d’aconseguir, ha advertit que els catalans no es poden quedar de braços plegats, perquè ‘construir un país amb el finançament actual i la orientació política actual no és possible’. ‘Qualsevol altra cosa és la mort, s’ha d’intentar, i si no és el pacte fiscal s’ha d’intentar una altra cosa’, ha argumentat Pujol durant la presentació del tercer volum de les seves memòries, on també ha constatat que els catalans ja no tenen constitució que els empari després de la sentència sobre l’estatut.

Pujol ha presentat aquest dijous el tercer volum de les seves memòries però l’acte, celebrat com sempre a l’hotel Majestic, ha donat peu a parlar de qüestions d’actualitat, entre elles el pacte fiscal. En aquest punt, l’expresident s’ha alineat amb el seu successor Artur Mas i ha advertit que Catalunya no serà si no millora el seu finançament.

Tot i que ha subratllat que el pacte fiscal no pot ser com el concert basc o navarrès perquè no té el component històric i perquè ha de ser més solidari, Pujol ha reconegut que és un objectiu difícil, però ha subratllat que Catalunya ‘ha de prescindir de si és possible o no’. ‘Perquè si acceptem la situació tal i com és, estem morts’, ha afegit.

I és que segons Pujol, Catalunya serà ‘inviable’ a uns quants anys vista si vol ser un país amb ganes d’impulsar l’economia i amb un estat del benestar potent que integri els nouvinguts. ‘Tot això, amb el finançament que tenim i l’Estatut que ara tenim no és viable. És tan inviable com la independència. Construir un país amb el finançament actual no és possible’, ha argumentat Pujol, que ha subratllat que Catalunya ha crescut en deu anys un 20% en població, i tota aquesta onada d’immigració s’ha de poder acollir amb tots els serveis de l’estat del benestar, per una qüestió ‘moral’ però també per integrar-los. ‘S’ha d’intentar (el pacte fiscal). Lo altre és la mort. I si no és el pacte fiscal, s’ha d’intentar una altra cosa’, ha reblat.

Per això, ha cridat a reaccionar i a mobilitzar-se al voltant d’aquest objectiu, inclòs el PSC. Pel que fa al PP, ha opinat que no pot ser que no hi doni suport, tot i que ha remarcat que ells mateixos saben que l’espoli fiscal que pateix Catalunya ‘no està bé’.

L’expresident, però, ha evitat parlar d’escenaris possibles en cas de fracassar la reivindicació del pacte fiscal, i s’ha limitat a dir que ‘no hi haurà unes sortides clares i s’haurà de fer un plantejament diferent’.

En preguntar-li per la independència, després que ell mateix hagi dit que ja no té arguments per discutir-la, Pujol ha considerat que és ‘molt difícil’ assolir-la, però també ha afegit que no és impossible i que té lògica que hi hagi més gent que la vulgui després dels últims anys de relació amb l’estat espanyol.

La sentència de l’Estatut marca un abans i un després

Moltes coses han canviat des de la presentació del segon volum de memòries de Jordi Pujol, l’any 2009, i Pujol n’ha destacat algunes. Ha començat per la crisi, que s’ha accentuat, però ha fet èmfasi en la sentència de l’Estatut, que ‘marca un abans i un desprès’. Tot i que ha remarcat que ‘ja es veia que anava malament’, la decisió del Tribunal Constitucional posa fi a una ‘guerra’ que perd Catalunya.

Fent un símil esportiu, ha apuntat que amb l’Estatut ‘se sabia que es perdria, però no se sabia si seria per un, per deu o per 25’. ‘I s’ha perdut per 25’, ha afegit. Després d’això, ha dit, els catalans s’han quedat sense Constitució. Si abans podien tenir dubtes, ara ja no queden. ‘Ara ja no tenim Constitució. Des de la nostra perspectiva, ja no tenim Constitució que ens empari’, ha constatat.

És impossible negociar amb Camacho sense càmeres

Durant la presentació de l’últim volum de les seves memòries, que ha tingut lloc durant un dinar, Pujol ha deixat anar algunes perles, com per exemple que ‘la política no és una tertúlia’, que José María Aznar és ‘menys simpàtic’ que Felipe González, o que és ‘impossible’ que CiU es pugui amagar d’una negociació amb la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho.

També s’ha lamentat que tothom es queixi del pacte del Majestic, i ha tornat a defensar els seus resultats, tot i que com admet ja en el seu llibre, ‘no va calibrar prou bé el que podria passar’, referint-se a l’escenificació al seu parer excessiva que es va fer.

Pujol ha justificat que l’acord també es portés a Barcelona pel fet que ell va fer la negociació tot sol, sense que participés gent important del seu govern o de CiU com Macià Alavedra o Josep Antoni Duran i Lleida.

Però ha subratllat que fins i tot el mateix Felipe González li va demanar que pactés amb el PP i permetés un govern de José María Aznar l’any 1996. ‘Tan irresponsable es penseu que seria Pujol i CiU i el nacionalisme català que permetria que no hi hagués govern?’, ha preguntat.

Pel que fa a les seus pactes amb el PSOE, s’ha referit al GAL i ha justificat l’acord tot recordant que ETA matava llavors 100 persones l’any.

Per acabar, Pujol s’ha permès la llicència de recomanar al govern d’Artur Mas que celebri tres aniversaris que es produiran en aquest mandat: el naixement de Salvador Espriu l’any 1913, la Mancomunitat l’any 1914 i la derrota del 1714.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any