La tertúlia proscrita

Santander, BBVA, Popular i Ibercaja presenten ofertes de compra per Unnim

  • L'entitat que s'adjudiqui Unnim podrà rebre recursos per afrontar eventuals pèrdues i disposar d'un any més de marge per complir amb les noves exigències de sanejament

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.02.2012 - 20:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Santander, BBVA, Popular i Ibercaja han presentat al Banc d’Espanya ofertes de compra vinculant per Unnim, mentre que Bankia i el fons d’inversió JC Flowers s’han despenjat de la licitació. Aquestes entitats financeres valoren l’Esquema de Protecció d’Actius (EPA) per esmorteir pèrdues futures del qual es beneficiarà el potencial comprador de l’entitat i que es nodrirà dels recursos del Fons de Garantia de Dipòsits (FGD).

És previsible que aquesta cobertura derivada de les aportacions privades que les entitats realitzen al Fons de Garantia s’estengui al comprador del Banc de València quan es porti a terme la seva adjudicació, però no se sap si el procés de CatalunyaCaixa gaudirà de facilitats similars.

Entre les favorites per obtenir el control d’Unnim destaca el Banco Popular, que veu en Unnim una oportunitat per incrementar la seva dimensió respecte del Banc Sabadell, que li ha guanyat terreny amb l’adjudicació de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM).

Fonts financeres consultades també destaquen l’interès de BBVA, que s’ha marcat com a objectiu intensificar la seva presència a Catalunya, si bé apunten que l’entitat que presideix Francisco González preferiria obtenir CatalunyaCaixa per la seva major dimensió.

Per la seva banda, Ibercaja, que ja va mantenir intenses converses amb Unnim abans de la seva intervenció per part del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), continua interessada en l’entitat i entre els seus avantatges figuren compartir la mateixa filosofia del model de caixes d’estalvis i d’obra social.

Tot i això, l’entitat aragonesa Ibercaja presidida per Amado Franco té diversos fronts oberts en el seu objectiu de participar activament en el procés de consolidació financera a Espanya, i en els últims mesos ha intensificat la negociació amb Banca Cívica per a una integració, que li permetria expandir-se per Navarra i Castella i Lleó.

El Banco Santander també ha presentat una oferta vinculant per Unnim, tot i que les fonts financeres consultades indiquen que l’entitat presidida per Emilio Botín no té un gran interès per la caixa catalana pel seu petit volum d’actius.

Amb la reforma financera aprovada pel govern, l’entitat que s’adjudiqui Unnim podrà rebre recursos per afrontar eventuals pèrdues i disposar, en el seu cas, d’un any més de marge per complir amb les noves exigències de sanejament del decret aprovat el passat 3 de febrer.

Les sis entitats interessades han analitzat detalladament els comptes d’Unnim des del mes de desembre passat i han desplaçat equips d’especialistes a les oficines d’Unnim des de final de gener.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any