Quin és el preu que ha de pagar Grècia?

  • Us enumerem les mesures incloses en el pla d'austeritat grec, que preveu reduccions de salaris i de despesa pública i l'acomiadament de funcionaris

VilaWeb
Redacció
13.02.2012 - 11:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pla exigit per la UE i l’FMI i aprovat aquesta nit pel parlament grec preveu una sèrie de mesures per reduir el dèficit i la despesa pública, que passen per retallar salaris i serveis públics. El preu que ha de pagar Grècia per poder accedir al segon rescat financer es resumeix en els següents punts:

– Reducció de la despesa pública equivalent a l’1,5% del PIB

– La reducció del salari mínim en un 22%, i tindrà un impacte en la resta de salaris del sector privat.

– Una retallada de les pensions. Aquest era el punt més espinós de la negociació entre els partits grecs, però finament hi ha un acord, que no s’ha detallat completament. Sí que se sap, amb tot, que en les pensions superiors a 1.000 euros mensuals la retallada serà del 20%

– Hi haurà una retallada generalitzada en els serveis públics, com a conseqüència de la dràstica reducció de la despesa pública.

– L’acomiadament de 15.000 funcionaris durant aquest any.

– El parlament també ha aprovat el pla de quitança, que preveu la condonació de 100.000 milions d’euros del deute de Grècia amb bancs privats. Això, a canvi de la injecció d’un crèdit de 130.000 milions d’euros que suposen el segon pla de rescat europeu.

Grècia ja havia aprovat un primer pla d’austeritat profund, que preveia mesures com aquestes:

– L’increment d’impostos com l’IVA,

– La suspensió de 30.000 llocs de treball públics,

– La suspensió de la negociació salarial i la reducció d’un 20% de les pensions mensuals superiors a 1.000 euros.

A més, el govern va anunciar l’ingrés de 50 mil milions d’euros de cara al 2020 a través de la privatització de terrenys, serveis, ports i aeroports, tot i que aquesta mesura s’ha revisat a la baixa a causa de l’empitjorament de l’economia.

Amb tot aquest paquet de mesures, les que ja s’havien aprovat per a poder accedir al primer rescat, i les aprovades ahir per al segon rescat, la UE i l’FMI vol que l’estat grec redueixi el deute del 160% del PIB actual al 120% en vuit anys.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any