El Centre d’Art Contemporani de Barcelona s’ubicarà finalment a Fabra & Coats

  • El MACBA surt reforçat d'aquesta crisi i els artistes visuals, contraris a la decisió política presa, podrien demanar la dimissió del conseller Mascarell i del tinent batlle Ciurana

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió delegada del MACBA, integrada per representants del ministeri de Cultura espanyol, la Generalitat, l’Ajuntament i la Fundació MACBA, ha decidit ubicar el Centre d’Art Contemporani de Barcelona a l’antiga fàbrica Fabra & Coats i abandonar el projecte del Canòdrom. Així també cessar l’actual director artístic, el suís Moritz Küng, que va contractar el CoNCA l’abril del 2010. Segons Jaume Ciurana, tinent batlle de Cultura, el canvi ve motivat per una raó econòmica. Ha dit que el Canòdrom era inviable perquè tenia un cost ordinari d’1,8 milions d’euros als quals se li havien de sumar 1,6 milions més de condicionament de l’edifici. En canvi, habilitar l’antiga fàbrica tèxtil de Sant Andreu diu que costarà 85.000 euros.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha donat una raó política al canvi d’ubicació del Centre d’art contemporani: ‘no era racional que al mateix temps que el MACBA ha perdut des de 2009 el 18% del seu pressupost, es creés un centre d’art contemporani que suposés una competència.’

El canvi d’ubicació es va donar a conèixer ahir al vespre. Segons va anunciar Ciurana, Fabra & Coats podria obrir a partir del juliol, sense director, un primer nivell a la planta baixa de l’edifici, 450 metres quadrats, i més endavant tabé disposaria de tres plantes més que suposarian en total 2.400 metres quadrats.

Per altra banda, el Canòdrom es podria convertir en un espai per ajudar a la creació en un pas de transició cap a la professionalització, una mena de Barcelona Activa dedicada a la producció creativa, tant per a empreses com per a creadors amb el seu propi taller.

Ja s’esperava que la comissió delegada del MACBA assumís l’informe consultiu que se li va demanar al museu, en relació als museus i centres d’art contemporani. El MACBA surt reforçat de la crisi del Canòdrom i es perfila com la capçalera del sistema d’art contemporani del país, tal com ha expressat Bartomeu Marí, director del MACBA.

Aquesta situació no és ben rebuda per una part dels artistes, que aplegats en l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya, dilluns van fer un acte de protesta amb declaracions molt dures contra el MACBA i els responsables polítics. El president de l’associació, Joan Fontcuberta, va assegurar que la cancel·lació del Canòdrom com a seu del centre d’art contemporani de Barcelona és un pas cap a un sistema artístic totalitari, per la voluntat del MACBA d’acumular massa poder. I va assegurar que l’associació es plantejava demanar la dimissió del conseller Mascarell i del tinent batlle Ciurana.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any