La tertúlia proscrita

Rússia i la Xina veten la resolució de l’ONU sobre Síria

  • El vet coincideix amb una matança a la ciutat d'Homs

VilaWeb
Redacció
04.02.2012 - 18:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Rússia i la Xina han exercit finalment el seu dret de vet al consell de seguretat de les Nacions Unides en la votació d’una resolució contra el règim del president sirià Baixar al-Assad. Els països europeus i els EUA pressionaven perquè s’aprovés avui la resolució de suport al pla de transició que impulsa la Lliga Àrab per a Síria, que preveia entre més punts la dimissió d’Assad. La comunitat internacional continua sense posar-se d’acord, onze mesos després de l’esclat d’una revolta contra el règim que ja ha causat milers de morts.

Rússia ha justificat la negativa a votar la resolució perquè considera que la proposta es posicionava massa en favor d’una de les parts en el conflicte. L’ambaixador rus a l’ONU, Vitali Txurkin, considera que el text ‘no reflecteix adequadament l’autèntica situació a Síria’.

L’ambaixador xinès, Li Baodong, ha mostrat el suport a la posició i les esmenes russes i ha indicat la importància de respectar la sobirania i la integritat territorial de Síria d’acord amb la normativa de la mateixa ONU. ‘En les circumstàncies actuals, [la resolució] al govern sirià no l’ajuda a resoldre la qüestió, sinó que complica la situació.’ En aquest sentit, emplaça la comunitat internacional a buscar el diàleg perquè, una vegada totes les parts aturin la violència, es pugui restablir com més aviat millor l’ordre. ‘Donem suport a un procés polític encapçalat pel poble sirià que desemboqui en una solució obtinguda mitjançant el diàleg i la negociació.’

Per la seva banda, l’ambaixadora dels EUA a l’ONU, Susan Rice, s’ha declarat fastiguejada pel vet exercit per Rússia i la Xina i ha denunciat que el consell ha estat segrestat per ‘interessos individuals’. Per Rice, amb ‘arguments buits’ s’ha impedit a la comunitat internacional d’emprendre les mesures necessàries per a protegir el poble sirià.

El secretari general de l’ONU, Ban Ki Moon, ha lamentat profundament la incapacitat del consell de seguretat per a acordar una resolució sobre la violència a Síria perquè deteriora el paper internacional de les Nacions Unides com a eina de solució de conflictes: ‘És una gran decepció per al poble de Síria, per al Pròxim Orient i per a tots els partidaris de la democràcia i dels drets humans.’

Tot i això, el secretari general ha manifestat el compromís de ‘reduplicar els esforços per a buscar una transició política encapçalada pels mateixos sirians cap a un sistema polític plural i democràtic’.

Nova matança a Homs

La notícia arriba just el mateix dia en què hi ha hagut la matança més gran des del principi del conflicte. Segons l’oposició, no pas menys de tres-centes persones han mort i gairebé mil han quedat ferides a la ciutat d’Homs (bloc de seguiment) arran d’un intens bombardeig amb morters i obusos de l’exèrcit sirià al districte de Khalidiya d’aquesta ciutat a l’oest del país, on l’oposició i l’anomenat Exèrcit d’Alliberament de Síria (format per desertors de l’exèrcit) en controlen una part. Amb tot, el govern d’Assad ha negat l’autoria del bombardeig.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any