La tertúlia proscrita

El Parlament Europeu avala el concert econòmic

  • El ple subscriu una esmena presentada per eurodiputats catalans, bascos, flamencs i escocesos

VilaWeb
Redacció
02.02.2012 - 14:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del Parlament Europeu ha votat aquest dijous a favor del concert econòmic. Eurodiputats catalans, bascos, escocesos i flamencs han aconseguit l’aprovació, per 516 vots a favor, 113 contra i 8 abtencions, d’una esmena que defensa que “el federalisme fiscal implica una major eficiència econòmica” i “podria ser un instrument útil per responsabilitzar els governs regionals en la gestió dels impostos”.

L’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa celebra que “això carrega de raons les demandes catalanes, que responen a un desig no només d’autogovern i de sentiment identitari sinó també de gestió eficaç dels diners públics”.

L’esmena, que ha quedat recollida en el punt 11 de l’informe del liberal suec Olle Schmidt, és una iniciativa conjunta de Tremosa (CiU), Raül Romeva (ICV), Oriol Junqueras (fins ara, eurodiputat d’ERC), Izaskun Bilbao (PNB), Alyn Smith (SNP escocès) i Frieda Brepoels (N-VA flamenca). L’Eurocambra demana així a la Comissió Europea que impulsi el concert econòmic en les futures legislacions comunitàries. La comissió d’Economia i Finances de l’Eurocambra ja hi havia donat suport el 20 de desembre, amb el vot de populars, liberals i verds.

“Europa mostra sensibilitat, un cop més, cap a una política de federalisme fiscal que ja està implantada en molts països, com Alemanya o Suècia”, que “redueix els fluxos entre territoris” i “millora molt l’eficiència de la lluita contra el frau fiscal i la gestió del diner públic”, ha explicat Tremosa. L’eurodiputat convergent assegura que la votació d’aquest dijous “reforça la demanda catalana d’aconseguir un millor model de finançament que l’actual, que tracta la Generalitat com una gestoria de despesa pública descentralitzada però manté el monopoli recaptador d’impostos en mans del govern espanyol”.

“Incentius per gastar de qualsevol manera”

Per federalisme fiscal, l’Eurocambra entén la descentralització no només de la despesa (com passa actualment a les comunitats autònomes de l’Estat espanyol, tret del País Basc i Navarra) sinó també de la recaptació dels grans tributs, que és el que dóna poder als governs regionals en la negociació amb els estatals. Tremosa critica que l’Espanya del règim comú “dóna incentius als governs regionals per gastar de qualsevol manera”, ja que “només gasten” i no han de recaptar. “Hem arribat al cap del carrer, l’Estat de les autonomies i el règim comú s’ha demostrat com un sistema pensat només per aigualir les demandes de Catalunya”, ha denunciat l’eurodiputat.

A Alemanya, per exemple, els 17 estats federats tenen 17 agències tributaries que recapten tots els grans tributs, els governs regionals paguen el govern federal de Berlín pels serveis prestats i financen els seus ajuntaments. Aquest sistema, afegeix Tremosa, s’ha demostrat “molt eficaç per evitar dèficits públics excessius a nivell regional i local”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any