Fabra anuncia el pagament imminent als centres educatius

  • La conselleria d'Educació abonarà 35 milions de despeses de funcionament als centres públics concertats

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.01.2012 - 15:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha assegurat que els centres educatius cobrarien ‘avui els deutes pendents’ del govern. Fabra ha traslladat públicament aquest compromís després de l’anunci de la conselleria d’Educació, que ha dit que avui mateix faria efectiu el pagament de 35 milions d’euros corresponents a les despeses del segon quadrimestre de 2011 dels centres públics i el tercer trimestre en el centres concertats.

En declaracions als periodistes, Fabra també s’ha referit a la situació a què s’ha arribat en alguns centres, on els alumnes han hagut de dur mantes o fins i tot deixar l’aula pel fred que hi feia: ‘No podem donar aquesta imatge’, ha dit, i per això ha assegurat que havia ‘donat instruccions perquè això no torni a passar i perquè els centres d’ESO puguin cobrar’.

Sobre els impagaments, el president del Consell també ha dit que mirarien de tancar amb el govern espanyol ‘la possibilitat d’un major finançament per tal d’establir un calendari de pagament’ i així poder pagar els proveïdors. ‘No podem ser el major problema que tenen les empreses’, ha dit.

Primera onada de tancaments als instituts pels deutes del Consell

Mentrestant, però, la situació a les escoles valencianes ha arribat al límit. Els instituts passen fred i no poden pagar els proveïdors de serveis bàsics ni les despeses de manteniment dels centres. Per això avui hi haurà una primera onada de tancaments als centres, convocada pels sindicats: després de l’horari lectiu, emplacen estudiants, mestres i pares a tancar-se al centre fins a l’hora de sopar, si abans el Consell no paga les despeses de funcionament que els deu.

Dijous es farà una manifestació contra la retallada del Consell en tots els sectors, i els centres proposen que cada dijous hi hagi concentracions de cinc minuts a migdia davant la porta. I cada dilluns, com s’ha fet aquestes últimes setmanes, uns quants mestres i alumnes van a l’aula amb una samarreta negra en senyal de dol.

A més, mestres, professors i sindicats del País Valencià tenen pensat d’anar fins a l’aeroport de Castelló i fer-hi una concentració per protestar contra el malbaratament del la Generalitat. És una de les propostes que ha tingut més èxit en les assemblees comarcals fetes aquests últims dies i que han recollit tots els sindicats d’ensenyament STE-PV, CC OO, CSIF, ANPE i FETE-UGT), que es coordinen en la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament amb FAPA-València i Escola Valenciana.

Abandonen les classes pel fred

Si la setmana passada hi hagué polèmica arran de la difusió d’aquesta fotografia, ahir els alumnes de l’IES Serra de Mariola de Muro (Comtat) van abandonar les aules perquè hi passaven massa fred, segons AraMultimèdia. El cas és que el centre, afectat per la morositat del Consell, ha consumit les darreres reserves de gasoli de la calefacció.

Aquest institut no és pas l’únic que es troba en una situació com aquesta; el fet és que n’hi ha força. Per exemple, la setmana passada també es va trobar sense calefacció l’IES Pare Arques de Cocentaina, que no ha rebut els 70.000 euros llargs que el Consell li deu en concepte de manteniment. L’IES Pare Vitòria d’Alcoi manifesta en un comunicat que deu 81.000 euros als proveïdors de manteniment. L’IES Enric Valor de Castalla no pot pagar les despeses de la calefacció perquè el Consell li deu més de 100.000 euros. I fa un mes que es va anunciar que l’IES Andreu Sempere d’Alcoi devia més de 60.000 euros i que tenia uns quants avisos de la companyia de la llum de tallar-la-hi.

Les mobilitzacions d’aquesta setmana als instituts s’afegeixen a les manifestacions de València i d’Alacant del cap de setmana contra la política del govern de Fabra, que van tenir un gran èxit. La polèmica ha saltat també a les xarxes socials. A Twitter, per exemple, una de les més utilitzades, s’hi exposen els casos de molts centres, sota l’etiqueta #fabratenimfred.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any