Avui es lliura el premi Joan Blanca 2011

  • Avui divendres a les 18h a la Sala Aragó de l'ajuntament de Perpinyà es lliuraran els premis Joan Blanca 2011 a Joan Pau Alduy i a Bernat Guasch ...>>
    Dv. 20 de gener del 2012.

VilaWeb
Redacció
20.01.2012 - 09:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El premi, és atorgat pels serveis dels Afers Catalans de l’Ajuntament de Perpinyà (antigament Institut Font Nova) a dues personalitats compromeses de fa temps en la defensa i la il·llustració de la cultura o del patrimoni català i a la fidelitat a la Vila de Perpinyà.

Els dos llorejats triats són Joan Pau Alduy, antic  batlle de  Perpinyà i senador, i actual president de l’Aglomeració Perpinyà-Mediterrània; i Bernat Guasch, president d’una empresa de renom especialitzada en carns i embotits i president dels Dracs Catalans. El Sr. Joan Sales director de la Cambra dels Mestiers i Rita Peix, ensenyant a l’IUFM de Perpinyà faran les presentacions.

Cal recordar que, segons la historiadora Alicía Marcet-Juncosa, la catalanitat de Perpinyà l’encarna Joan Blanca. Aquest cònsol de la vila es troba al cor d’un esdeveniment que s’inscriu en ‘una mena d’hagiografia dels herois catalans ‘, va declarar. El 1475, quan el rei Lluís XI assetja Perpinyà, es dóna ordre a Joan Blanca d’obrir les portes de la vila a canvi de la vida del seu fill presoner de les tropes franceses. Joan Blanca va refusar, el seu fill va ser executat sota les muralles de Perpinyà que va seguir resistint. I la capitulació es va fer possible a la condició que el comte de Barcelona-rei d’Aragó en donés l’autorització; llavors paral•lelament  Joan II va atribuir el títol de ‘Fidelíssima Vila’  a Perpinyà conservant així, segons ell, d’aquesta manera l’estatut de vila catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any