El govern desafia l’estat: pot no pagar la seguretat social a final de mes, si no hi ha acord

  • Mas admet haver comès un error avançant l'IRPF de la paga extra · PSC, ICV-EuiA, ERC, C's i SI impugnaran l'ajornament del 20% de la paga de Nadal

VilaWeb
Redacció
23.12.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Departament d’Economia va anunciar ahir que no pagaria la seguretat social el 31 de desembre, com toca, si no hi havia un acord amb l’estat per a cobrar els 759 milions d’euros previstos per a infrastructures, d’acord amb la disposició addicional tercera de l’estatut. També va aclarir que havia pagat les cotitzacions socials, contràriament a la insinuació feta pel conseller Andreu Mas-Colell al ple del parlament. Ara, de moment, i d’acord amb el govern espanyol, no que no ha pagat a l’estat l’IRPF corresponent al mes de novembre.

Així, el govern anuncia una mesura ‘difícil però necessària’, segons el conseller, per aturar el cop a la tresoreria per l’impagament del govern espanyol. Mas-Colell ha qualificat de l’actitud del govern de ‘tancament de caixes transitori’.

Polèmic avançament de l’IRPF de la paga extra dels funcionaris

El president de la Generalitat, Artur Mas, va reconèixer ahir que el govern ha comès ‘un error’ avançant l’IRPF de la paga extra de Nadal als treballadors públics. Mas va advertir que quan als governs no els acaben de sortir bé les coses, ‘tenen tendència’ a dir que han tingut un ‘problema de comunicació’, però precisament va afirmar no creure en aquest concepte. ‘La línia fina de la credibilitat es podria trencar i això no és un problema de comunicació, és un problema de fer les coses millor o de no fer-les tant bé, en aquest cas hem comès un error i quan un govern comet un error el que ha de fer és disculpar-se’. El president va dir que els 230.000 treballadors públics ‘òbviament’ cobraran el 100% del que se’ls deu.

PSC, ICV-EUiA, Esquerra, Ciutadans i Solidaritat van anunciar que impugnaran al Consell de Garanties Estatutàries el decret llei pel sobre l’ajornament del 20% de la paga extra. En declaracions als passadissos de la cambra, diputats dels grups van dir que la normativa no s’adequava ni a l’estatut ni a la constitució espanyola i han considerat que l’executiu català s’havia extralimitat en les seves funcions per suspendre convenis col·lectius.

Per la seva banda, el PP va ser l’únic partit, a més de CiU, que es va desmarcar completament del recurs i va anunciar que havia consultat l’Agència Tributària per saber si la Generalitat va actuar legalment. Si es detecten irregularitats, la formació demanarà responsabilitats polítiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any