Versionant la Muixeranga

  • La Dharma, Al Tall i Obrint Pas són alguns dels grups que han interpretat i versionat l'himne, que també es pot escoltar en versions de jazz o rock · Us n'oferim un recull

VilaWeb
Redacció
28.11.2011 - 18:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La muixeranga és el ball central de la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, que ha estat declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Aquests quadres o construccions de torres humanes, s’acompanyen d’una melodia, que pren el mateix nom, i que des de la transició democràtica és considerada l’himne no oficial del País Valencià. En la dansa, la música és interpretada per tabalet i dolçaina, tot i que multitud de grups i bandes n’han fet les seves pròpies versions.

Una de les versions tradicionals més estesa és la del grup de dolçaines i percussió la Xafigà (àudio). També és molt aplaudida la versió del dolçainer Xavier Richart, que podeu veure en aquest vídeo interpretant la peça acompanyat de la Banda Simfònica d’Algemesí. I una altra versió imprescindible és la simfònica interpretada per la pròpia Banda Simfònica d’Algemesí.

La popularitat de la Muixeranga fa que hi hagi versions de tots els estils, del jazz al rock o la fusió. Per exemple, la de l’Elèctrica Dharma, o la del grup Al Tall, que no només ha versionat la Muixeranga sinó que li ha posat lletra. També l’ha interpretada Al-Mayurqa en algunes ocasions, com en el concert d’homenatge a Toni Roig. Una altra, aquest cop en rock, és la dels Bandolers.

En jazz, es pot escoltar aquesta versió (àudio) de la Pasqualet Swing Band Jazz o aquesta altra (àudio) de la Dolçtab Jazz Project. Més vídeos amb versions: la de Laura Navarro, violinista de Pau Alabajos, o la versió instrumental de Nèstor Mont.

Els Obrint Pas, que tenen la dolçaina com a element més característic, no s’han cansat d’interpretar la Muixeranga als seus concerts. En aquest vídeo, es pot veure Miquel Gironès, a la dolçaina, acompanyat de guitarra i violoncel, en una actuació a Benimaclet en motiu dels deu anys del Terra. A la xarxa també es pot escoltar la interpretació (àudio) que en van fer els Obrint Pas  en el concert d’homenatge a Ovidi Montllor al Palau de la Música Catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any