La tertúlia proscrita

La revista satírica francesa Charlie Hebdo rep tota mena de suports després de ser atacada

  • Avui publica un número especial en què hi apareix un caricatura de Mahoma

VilaWeb
Redacció
02.11.2011 - 16:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La revista satírica francesa Charlie Hebdo ha rebut tota mena des suports des que aquest matí ha estat atacada amb còctels molotov, coincidint amb la publicació d’un número especial que caricatura la figura de Mahoma.

El director del diari Libération, Nicolas Demorand, i el de la revista Nouvel Observateur, Laurent Joffrin, s’han solidaritzat amb Charlie Hebdo i han ofert les seves oficines perquè s’hi instal·lin els treballadors, ja que la seu ha quedat destrossada. Així, els membres de la revista atacada ja s’han traslladat a les instal·lacions de Libération, que ara es planteja l’edició d’un número del diari il·lustrat per dibuixants de Charlie Hebdo.

El govern francès també ha donat suport a la revista i s’ha mostrat indignat pels fets, que espera que s’esclareixin, segons el primer ministre, François Fillon, que ha declarat que qualsevol atac a la llibertat de premsa havia de ser condemnat amb fermesa perquè ‘la llibertat d’expressió és un valor inalienable a la democràcia’. També s’hi ha pronunciat el candidat a la presidència francesa pel Partit Socialista, François Holland, que ha destacat la necessitat de denunciar ‘el fonamentalisme religiós sota qualsevol forma’.

Organitzacions com la Federació Internacional de Drets Humans i SOS Racisme també han donat suport als periodistes de Charlie Hebdo i han reivindicat la llibertat d’expressió.   

El número especial publicat avui per Charlie Hebdo tracta sobre la primavera àrab i Mahoma hi surt representat a la portada amb el títol ‘Cent cops de fuet si no et mors de riure’. Charlie Hebdo fins i tot ha canviat el seu nom per Sharia Hebdo per a aquesta edició.

La representació de Mahoma és prohibida per l’Islam, i no és la primera vegada que una publicació és atacada o criticada per dibuixar-lo. L’any 2006, la mateixa revista Charlie Hebdo va ser denunciada per injúries religioses després de reproduir les polèmiques vinyetes de Mahoma que havia publicat el diari danès Jyllands-Posten. El jutge va acabar decretant l’absolució de Charlie Hebdo.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any