Set famílies desnonades passen la nit a l’edifici ocupat de Nou Barris

  • Desenes d'indignats hi passen la nit acampats per protegir l'edifici d'un possible desallotjament · El propietari n'ha denunciat l'ocupació

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja són set les famílies desnonades que han passat la nit a l’edifici del carrer d’Almagro de Nou Barris, ocupat dissabte. Són famílies que, tan bon punt foren desnonades, es van posar en contacte amb les assemblees de barri. A més d’aquestes famílies, desenes d’indignats han passat la nit dins i fora l’edifici, acampats, per protegir-lo d’un possible desallotjament, atès que el propietari de l’immoble va presentar ahir una denúncia al jutjat de guàrdia. Podeu seguir el cas des de Twitter, @acampadabcn, o #15OBCN, #9barris, #live15O.

 

Àgueda Bañón, activista del moviment 15-M, va declarar ahir a l’ACN que aquesta ocupació no era una simple acció puntual, ans part d’un projecte per a oferir solucions a les famílies desnonades de Barcelona. Va recordar que a la ciutat hi havia una vintena d’execucions hipotecàries diàries, moltes de les quals acabaven amb un desnonament, però no va parlar de noves ocupacions, de moment. ‘Volem que aquest edifici esdevingui un un símbol i un punt de referència a l’hora d’articular respostes’, perquè l’edifici no s’ocupa pas per gust, sinó perquè el mal no para de créixer: ‘Si l’administració no hi troba una solució, la societat civil ha de començar a cercar-ne, de solucions’, va dir.

Segons els ocupants, l’edifici fa cinc anys que és buit i en els pròxims mesos passarà a ser d’una entitat bancària. El batlle de Barcelona, Xavier Trias, va dir ahir que aquesta ocupació era il·legal i que en casos com aquest l’ajuntament pot actuar a través dels serveis socials i de les entitats del Tercer Sector. Va dir, també, que calia prendre nota de la manifestació de dissabte i que calia estudiar cas per cas.

Jornada de portes obertes

Ahir força gent es va acostar a l’edifici per a visitar-lo. Els ocupants van decidir obrir les portes i presentar l’espai als veïns i visitants l’espai. Al migdia s’hi va fer un dinar popular i un debat titulat ‘Com resistim a la crisi?’, amb membres de les xarxes de suport mutu del Clot i Poble Sec i de l’Associació 500×20 de Nou Barris.

Per Bañón, la jornada viscuda ahir demostra que el moviment té el suport dels veïns. ‘Patim les conseqüències d’una bombolla immobiliària, d’un procés especulatiu; i hi ha cases que continuen buides i han perdut la funció social que té l’habitatge; la gent diu prou’, explicava. Igualment, el moviment 15-M, en un comunicat, remarcava que ‘davant d’una situació d’emergència com l’actual i de la inoperància de les institucions, mesures excepcionals com aquesta esdevenen necessàries i totalment legítimes’.

A Nou Barris la crisi ‘fa estralls’

Per què Nou Barris? El moviment explica que feia mesos que treballava per organitzar aquesta ocupació i donar una sortida, encara que sigui temporal, a la falta de llits d’algunes famílies. ‘Aquí la crisi fa estralls des de fa molts anys, hi ha un 40% d’atur’, alertava Bañón, que precisava que ja s’havien aturat molts desnonaments, com ara els tres que ha patit la primera família que va el mateix dissabte va decidir allotjar-se a l’edifici. Bañón va dir, d’altra banda, que les eines que té l’ajuntament per a ajudar les famílies desnonades són pobres i del tot insufucients. ‘Queda molt, molt curt; la gent es queda cada vegada més en unes situacions molt greus d’exclusió social i amb un futur molt incert, i això socialment no és bo per ningú’, va dir.

Ocupació d’un hotel abandonat a Madrid

A Madrid, on la manifestació també va ser multitudinària, un grup d’indignats van ocupar un hotel abandonat amb el propòsit, també, de cedir les habitacions buides a famílies desnonades. En aquest cas, però, els ocupants madrilenys no han tingut el suport de l’assemblea d’indignats i el moviment del 15-M se n’ha desmarcat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any