El PSOE i el PP imposen, sols, la tramitació de la reforma constitucional

  • El govern català anuncia una llei pròpia d'estabilitat pressupostària i vol aprovar-la abans que no l'estatal · CiU no vota en senyal de repudi dels dos partits espanyols · ERC i ICV hi voten contra i el PSC a favor

VilaWeb
Redacció
31.08.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reforma constitucional espanyola promoguda pel PSOE i el PP va superar ahir la votació del congrés espanyol. Els dos principals partits espanyols tan sols van aconseguir l’adhesió dels diputats d’Unió del Poble Navarrès (UPN); la resta de grups van votar-hi contra o es van abstenir. CiU ni tan sols va votar per condemnar les maneres com s’ha promogut aquesta reforma. El govern de la Generalitat va respondre ahir amb l’anunci d’una llei d’estabilitat pressupostària pròpia al parlament.

Al congrés espanyol, amb 318 vots favorables (PSOE, PP i UPN), 16 de contraris (IU, ICV, BNG, PNB, ERC, UPyD, Nafarroa Bai i el diputat Antonio Gutiérrez del PSOE) i dues abstencions (Coalición Canaria), la proposta va ser admesa. I per 319 vots pro i 17 contra es va aprovar que la tramitació fos directa i de lectura única. Els deu diputats de CiU van abandonar l’hemicicle en el moment de la votació en senyal de protesta perquè veuen en aquesta votació una ruptura del pacte constitucional. Ara els grups poden presentar-hi esmenes fins demà a les 14.00, i divendres es votarà definitivament la reforma al congrés (s’haurà de votar al senat la setmana entrant).

La Generalitat respon amb una llei d’estabilitat pressupostària pròpia

El govern català, reunit per primera volta després de les vacances, va oposar-se de ple a la reforma de la constitució espanyola. I va anunciar que presentaria una llei d’estabilitat pressupostària al parlament, amb la intenció d’aprovar-la abans que el congrés espanyol no confirmi la llei orgànica pactada pel PSOE i el PP, que fixarà el sostre del dèficit de les comunitats autònomes.

Pel portaveu del govern, Francesc Homs, la reforma espanyola ‘no estabilitza els mercats, va contra l’autogovern i no afavoreix el creixement econòmic’. I el govern no troba just que s’exigeixi més a les comunitats autònomes que no pas a l’estat; també censura com s’ha fet la reforma. ‘Nosaltres volem decidir des del parlament, com fem des de fa trenta anys’, va clamar Homs.

Com que el procediment legislatiu és lent, Homs no va poder dir si la llei entraria en vigor abans d’acabar l’any: ‘S’aprovarà tan aviat com es pugui i permeti la tramitació.’ En tot cas, s’haurà d’aprofitar el marge que jurídicament doni la reforma de la constitució espanyola. El govern cerca així, un conflicte de competències, car la llei que aprovi el parlament s’haurà de sotmetre a les directrius de la llei orgànica espanyola, encara que s’aprovi abans. De fet, el vicepresident del govern espanyol, Manuel Chaves, avisar ahir el govern català que tota norma catalana s’haurà d’emmotllar a la llei orgànica espanyola.

CiU: ‘Si la reforma tira endavant, pot haver-hi un xoc de trens de conseqüències imprevisibles’

El PSOE i el PP van defensar fervorosament la reforma constitucional, amb cares llargues al PSOE i somriures al PP, però la resta de partits van criticar-la amb duresa. El portaveu de CiU al congrés espanyol, Josep Antoni Duran i Lleida, va ser un dels més durs; va dir que era la ‘ruptura del procés constituent’, un procés en el qual el seu partit havia participat d’una manera decisiva, i que si la reforma tirava endavant podia haver-hi un ‘xoc de trens de conseqüències imprevisibles’.

ERC: ‘No participarem en aquesta farsa’

També va ser molt dur el portaveu d’Esquerra, Joan Ridao, que va titllar de farsa la reforma: ‘Volen ser com els alemanys? Doncs redueixin el pressupost de Defensa un 40% com han fet ells.’

ICV impugna el procés i pot portar-lo al TC

Iniciativa i Izquierda Unida van qualificar la reforma d’antidemocràtica i van impugnar el procés a la mesa del congrés. En cas que la impugnació fos desestimada, com ho serà, el grup estudiarà de portar-la al Tribunal Constitucional, encara que sigui adduint en raons de forma.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any