Lois Rodríguez: ‘Hi ha una crisi de país, quan no es poden mantenir els mitjans privats en gallec’

VilaWeb
Redacció
28.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Hem vist com anaven desapareixent alguns diaris en gallec. Cal dir que, a part la situació de cadascun dels mitjans i dels problemes particulars, sembla que hi ha alguna cosa transversal. Ara mateix el país ja té molt pocs mitjans privats en gallec; només en resta un, del grup Progreso de Lugo, i una web que no gosaria anomenar diari electrònic.

Mai en la història, des de l’any 1975, els lectors en gallec no havíem viscut una situació com aquesta. Durant els primers anys, entre els setanta i els vuitanta, van anar sortint diaris i tornant a sortir-ne. I a l’època de Fraga, des dels vuitanta en endavant, sempre hi havia hagut mitjans en gallec.

Atribuir la culpa de la desaparició estrictament a la crisi, perquè no hi ha diners i no es poden mantenir, és una mica injust. Perquè, si bé és cert que tot això passa en un moment concret, marcat per la crisi, passa també governant qui governa. El PP, en aquest sentit, té una responsabilitat gran pel fet de no ajudar els mitjans a sobreviure. Pel fet de no ajudar, curiosament, els que són escrits en gallec, perquè els escrits en castellà continuen subsistint i tenen subvencions.

A part aquests factors, alguna cosa greu passa al nostre país quan no som capaços d’aconseguir que no es tanquin els mitjans en gallec. Hi ha una crisi realment social, de país, de projecte col·lectiu, que va més enllà de qui governi. Els diners són importants, però alguna cosa més ha de passar per tal que no resti ni l’ombra dels mitjans privats en gallec.

Lois Rodríguez, ex-editor del diari digital Vieiros, desaparegut el juliol del 2010.

(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any