França estudia suspendre l’acord de Schengen per l’arribada d’immigrants

  • Ja va tancar la frontera amb Itàlia diumenge passat

VilaWeb
Redacció
22.04.2011 - 20:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’arribada d’immigrants a França, sobretot tunisians, a través d’Itàlia, ja fa dies que ha obert un conflicte diplomàtic entre tots dos països. Després de la polèmica decisió d’impedir, durant mig dia diumenge passat, l’entrada de trens provinents d’Itàlia amb refugiats àrabs, ara l’Elisi amenaça de suspendre l’acord de Schengen, que garanteix la lliure circulació de persones entre els països de la Unió Europea.

Segons fonts del govern citades per Reuters i recollides per la premsa francesa, el govern francès està decidit a aturar l’arribada d’immigrants; i la suspensió de l’acord de Schengen és, de moment, una de les possibilitats que més tingudes en compte per Sarkozy. Aquesta serà la qüestió central que es tractarà dimarts a Roma en la cimera franco-italiana i en la que hi assistirà el mateix Sarkozy.

La Comissió Europea va donar la raó a França en la seva decisió de tancar la frontera temporalment. ‘Hem rebut una carta de les autoritats franceses que ens expliquen que el tall de trànsit era una qüestió d’ordre públic, que va ser una interrupció temporal i única i que ara el trànsit és normal’, va dir la comissària de l’Interior, Cecilia Malmström, que diu que França no va vulnerar pas el codi de fronteres de l’espai Schengen. Però suspendre l’acord voldria dir que França podria tancar les fronteres de manera permanent.

Tot i que el conflicte és centrat a la frontera amb l’estat italià, una suspensió de l’acord de Schengen, d’altra banda, podria tenir conseqüències importants en la lliure circulació dins del nostre país, car la Catalunya Nord podria quedar fora de l’anomenat espai Schengen de lliure circulació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any