Preocupació per la situació de la central nuclear de Fukushima

  • Hi ha hagut una explosió a la central, situada a 240 quilòmetres de Tòquio · Anteriorment, s'hi havien hagut d'alliberar 'mínimes quantitats radioactives', segons el govern · S'han evacuat quaranta-sis mil persones de la zona

VilaWeb
Redacció
11.03.2011 - 22:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A primera hora del matí s’ha produït una explosió a la central nuclear de Fukushima, situada a 240 quilòmetres de Tòquio. Quatre treballadors han resultat ferits i s’han ensorrat el sostre i els murs del reactor número 1. Anteriorment, les autoritats havien confirmat l’alliberament de ‘mínimes quantitats radioactives’, per mirar de reduir la forta pressió a què està sotmès el reactor de la central pels problemes de refrigeració. A més de la de Fukushima, deu centrals nuclears més de les cinquanta-cinc que hi ha al país s’han aturat automàticament, com a mesura de seguretat. El govern japonès va decretar ahir mateix l’estat d’alerta nuclear.

El govern japonès havia decretat divendres a la tarda l’estat d’emergència en aquesta central nuclear de Fukushima i havia ordenat l’evacuació immediata de tots els residents en un radi de deu quilòmetres, uns quaranta-sis mil persones. Després de l’explosió d’avui al matí, l’evacuació s’ha ampliat més enllà d’aquest radi.

L’exèrcit dels Estats Units ha ofert al govern material per a refrigerar la central, que té disponible a les seves bases al Japó. El problema amb el reactor està en el fet que tot i que la central es va desconnectar en el moment del terratrèmol i es va aturar el reactor, la temperatura continuava augmentant. I això passava perquè el material radioactiu encara feia xocar particules subatòmiques o radiació gamma, que genera calor.

Aquesta calor és dissipada amb aigua a través d’un sistema de refrigeració. El problema és que la central necessitava energia elèctrica per a fer funcionar el complex sistema de conduccions que permeten que l’aigua freda refrigeri el reactor.

Durant el terratrèmol, la central va perdre el sistema elèctric i va activar un segon sistema de suport, però va fallar i no es va poder rebaixar la calor del reactor de 460 megawats identificat amb el número 1. Els treballadors de la central intenten refrigerar-la amb un tercer sistema alternatiu que no s’ha descrit, però que és molt menys eficaç que els dos sistemes principals. Per tant, la temperatura del reactor no baixa a la velocitat que caldria. 

I si no ho fa, el govern ha autoritzat la central a deixar anar vapor radioactiu per a alliberar la pressió interna de la central, que es pot entendre com una olla bullint. El pitjor escenari imaginable seria que el reactor no pogués aguantar la pressió externa, tal com va passar a la central ucraïnesa de Txernòbil.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any