L’ONU porta Gaddafi al TPI perquè el jutgi per possibles crims contra la humanitat

  • Li prohibeix sortir del país i li congela tots els actius econòmics

VilaWeb
Redacció
27.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de seguretat de l’ONU ha aprovat per unanimitat aquesta matinada de dur Gaddafi al Tribunal Penal Internacional de l’Haia perquè sigui jutjat per possibles crims contra la humanitat. La resolució de l’ONU també preveu sancions a Gaddafi i els seus col·laboradors. En aquest sentit, Gaddafi, nou membres de la seva família i sis col·laboradors propers, no podran sortir de Líbia. A més, Gaddafi, el seu fill Saïf al-Islam i quatre familiars més tindran des d’ara els actius econòmics congelats.

L’ambaixador libi a l’ONU, Ibrahim Dabbashi, ha dit que les sancions aprovades donaven suport moral als qui reisteixen contra Gaddafi. Poques hores abans de votar encara hi havia el dubte de si la Xina exerciria el seu dret de veto. Segons l’ambaixador xinès Li Baodong, la preocupació per ciutadans del seu país a Líbia, molts d’ells treballadors de la indústria del petroli, havia estat el motiu principal per donar suport a la resolució.

Fins ara, el consell de seguretat només ha remès un altre cas a l’Haia, el del conflicte de Darfur, pel qual s’acusa de crims de guerra i genocidi el president sudanès, Omar Hassan al-Bashir.

Durant el dia d’ahir, el president dels EUA, Barack Obama, ja va anunciar la imposició de sancions al govern de Gaddafi i es va comprometre a blocar les propietats i transaccions vinculades al règim libi. A més, els EUA, el Regne Unit i França van tancar les respectives ambaixades a Trípoli.

L’ACNUR calcula que més de 100.000 persones han fugit de Líbia

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, l’ACNUR (UNHCR, en anglès), ha anunciat que unes 100.000 persones havien abandonat Líbia des del passat 19 de febrer. D’aquestes, més de 55.000 han escapat a Egipte, i unes 40.000 han anat cap a Tunísia. La setmana passada l’oficinia de l’ACNUR ja va reconèixer que es preparava per a un possible èxode significatiu de la població líbia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any