La dimissió de Mubàrak obre la porta a una transició controlada per l’exèrcit

  • La població surt al carrer per celebrar la fi de trenta anys de presidència de Mubàrak · L'oposició s'ofereix a l'exèrcit per començar la transició i la comunitat internacional felicita el país per l'èxit de les reivindicacions democràtiques

VilaWeb
Redacció
12.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Hosni Mubàrak va dimitir ahir després de trenta anys al poder i fent-se pregar fins a l’últim dia. Va abandonar el Caire i diuen que reposa al balenari de Xarm al xeic. L’anunci de la retirada el va fer el vice-president, Omar Suleiman, i va desfermar un esclat de joia als carrers de les principals ciutats del país, especialment a la plaça Tahrir del Caire, centre neuràlgic de les protestes dels darrers divuit dies. La comunitat internacional va reaccionar en cascada posant-se, ara sí, clarament al costat dels manifestants que han liderat la revolta. Els líders opositors egipcis es van oferir a l’exèrcit, que assumeix el control i tot el poder, a col·laborar en la transició que ha de començar.

 

Tot el poder, al consell suprem de l’exèrcit

En el breu comunicat llegit pel vice-president Suleiman, es va especificar que tot el poder queda ara en mans del consell suprem de l’exèrcit. El nou cap del consell suprem serà el fins ara ministre de defensa, Hussein Tantawi. Aquest serà previsiblement l’home responsable de capitanejar la transició. El nomenament del vice-president Suleiman va fer pensar que seria ell, cap del servei d’intel·ligència del règim, qui pilotaria el procés de canvi constitucional que ha de desenvocar en un sistema democràtic de partits. Però el seu suport a Mubàrak fins a l’últim moment pot haver estat el factor que l’ha fet caure d’aquesta posició de domini.

L’oposició comença a moure’s en el nou escenari

La retirada de Mubàrak no canvia d’un dia per l’altre un règim de trenta anys. Però tan aviat com es va comunicar la decisió forçada o induïda de Mubàrak, els dirigents més destacats de l’oposició van començar a moure peça. El moviment opositor més gran i poderós d’Egipte és el dels Germans Musulmans, que van mostrar la satisfacció pel que consideren ‘el dia de la victòria’. ‘Saludem el poble egipci i els màrtirs. Aquest és el dia de la victòria del poble egipci’, va dir el dirigent Mohamed el-Katatni, que va dir que esperen saber quins seran els pròxims passos que farà el consell suprem de l’exèrcit.

Per la seva banda, un dels líders opositors més coneguts internacionalment, Mohamed ElBaradei, va mostrar la seva alegria per la dimissió de Mubàrak. Va dir que ‘el país ha estat alliberat. Aquest és el millor dia de la meva vida.’ ElBaradei es va oferir a col·laborar amb l’exèrcit en la preparació d’unes eleccions lliures i justes. ‘Hem esperat dècades aquest dia’, va concloure.

També el secretari general de la Lliga Àrab, l’egipci Amr Mussa, va donar la benvinguda a la ‘revolució blanca’ i a la dimissió de Hosni Mubàrak. Mussa no va voler aclarir si serà candidat a la presidència quan se celebrin eleccions, tal com s’ha rumorejat els darrers dies. ‘Confio que el futur forgi un consens nacional en aquest període que comença. Tenim una gran oportunitat i s’ha obert una finestra després d’aquesta revolució blanca i la concessió del president’, va dir Mussa. ‘Com a ciutadà egipci estic orgullós de servir el meu país amb tots els altres egipcis en aquest moment, per construir un consens d’opinió.’

Tot el suport de la comunitat internacional en el període que comença

Una de les reaccions més esperades ahir era la del president dels Estats Units, Barack Obama, que va afirmar que ‘el món ha estat testimoni d’un moment històric’. Obama va felicitar el poble egipci per haver aconseguit la dimissió de Mubàrak malgrat les seves reticències. ‘Els egipcis han inspirat el món’, va dir Obama, que va equiparar la victòria del poble egipci amb d’altres grans esdeveniments històrics com la caiguda del Mur de Berlín.

‘La Unió Europea respecta la decisió del president egipci, Hosni Mubarak. Abandonant el poder, ha escoltat les veus del poble egipci i ha obert el camí per accelerar reformes més profundes’, va dir l’alta representant de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, qui va recordar que qui assumeixi el poder ha de respectar les aspiracions del poble egipci i oferir estabilitat. Ashton va dir que la Unió Europea està preparada per ajudar a assolir aquest objectiu.

Un altre dels focus d’atenció en aquesta crisi ha estat Israel, aliat estratègic de Mubàrak per l’estabilitat de la zona. Fonts del govern israelià van declarar que encara és massa d’hora per veure com la dimissió afectarà les coses. ‘Esperem que el canvi cap a la democràcia a Egipte passi sense violència i que l’acord de pau es respecti’, van dir en referència al pacte de pau signat el 1979.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any