CiU pacta amb el PSOE un retard ‘progressiu’ de la jubilació

  • El congrés espanyol vota les recomanacions sobre la reforma de les pensions · El consell de ministres del govern espanyol aprovarà divendres la reforma de les pensions

VilaWeb
Redacció
25.01.2011 - 21:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els grups parlamentaris de CiU i PSOE han arribat a un acord que modifica un vot particular dels convergents a l’informe de recomanacions (pdf) sobre el Pacte de Toledo que el congrés espanyol vota aquesta tarda. El text demana que una eventual pròrroga de l’edat de jubilació sigui ‘progressiva’ i no ‘homogènia i forçada pel conjunt de les persones’. D’aquesta manera es suprimeix la ‘voluntarietat’ de l’augment de la jubilació que la primera versió del text contenia. A més a més, el vot particular de CiU demana que la pensió que es percebi depengui dels anys cotitzats, de si es pot escollir quan s’arriba a la jubilació o l’esperança de vida.

L’acord de CiU i PSOE ha rebut el suport de PNB i Coalició Canària. Així, el congrés ha aprovat l’informe de recomanacions del Pacte de Toledo per la reforma de les pensions amb l’oposició de l’esquerra minoritària (ERC, ICV-IU i BNG) i amb el sí de la resta de formacions. El govern espanyol va fixar el 28 de gener com a límit per aprovar la reforma al consell de ministres. Finalment, el text recull un acord sobre l’augment dels anys de cotització per calcular la pensió, tot i que sense aconseguir cap xifra.

El document consta de 21 punts per reformar les pensions. Ha quedat palès, quan això mai havia passat al Pacte de Toledo, el desacord d’alguns grups respecte d’elevar l’edat de jubilació dels 65 als 67 anys i també per haver congelat les pensions. Per una altra banda, si que hi ha acord en ampliar el període còmput de la jubilació, tot i que sense poder consensuar una xifra.

Entre les recomanacions, el congrés ha aprovat millorar la pensió de viduïtat a les dones de més de 65 anys i sense rendes, a canvi de revisar altres models de pensió. A més, es demana que es reconegui la feina de les dones que han cuidat dels seus fills o de persones dependents i que també es modifiqui el tipus de contractació en empreses familiars que no generen drets de pensió.

Negociació del pacte social

Les negociacions entre govern, patronal i sindicats sobre la reforma de les pensions entren en una fase decisiva tres dies abans d’aprovar l’avantprojecte de llei, com pensa fer el consell de ministres. El govern va establir el dia 28 de gener per a aprovar la reforma de pensions i vol complir el termini, per més que els sindicats trobin difícil que pugui aconseguir-se un acord abans d’aquesta data.

El govern espanyol, la patronal i els sindicats discuteixen des de fa dues setmanes per arribar a un acord sobre la reforma de les pensions i sobre algunes qüestions més, com la reforma laboral, la política energètica i la política industrial. De moment, l’executiu no ha renunciat a la idea d’ampliar l’edat de jubilació dels seixanta-cinc anys als seixanta-set. La reforma que aprovarà el consell de ministres espanyol, si no hi ha cap canvi d’última hora, inclourà un augment gradual de l’edat de jubilació que començarà el 2013, a raó d’un mes i mig per any. Al principi, el 2013, serà de seixanta-cinc anys, el 2020, de seixanta-sis i el 2027, de seixanta-set. Aquesta reforma, segons Zapaero, va en la línia de les que han impulsat països com Alemanya.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any