Rafael Dalmau Editor, un segell amb cinquanta anys a sobre

  • L'editorial celebra l'aniversari amb una exposició al Museu d'Història de Catalunya

VilaWeb
Redacció
18.10.2009 - 09:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Rafael Dalmau Editor es va fundar l’any 1959 com una editorial familiar. La van crear Rafael Dalmau Ferreres (Barcelona 1904-1976) i la seva filla Maria Carme Dalmau i Dalmau (Barcelona, 1930), avi i mare de Rafael Català, l’actual responsable de l’editorial. El segell, doncs, continua fidel al caràcter familiar. El seu catàleg compta al voltant de 800 títols, més de cinc-cents dels quals encara són vius.Una exposició al Museu d’Història de Catalunya commemora l’efemèride tot explicant la trajectòria i els trets més destacats d’aquesta editorial dedicada a difondre la història, la geografia i la cultura popular catalanes.

L’exposició ‘Rafael Dalmau, Editor: 50 anys’, comissariada per l’historiador Enric Pujol, s’inicia recordant els precedents dels fundadors dins el món del llibre: Edicions Mediterrània, Llibreria Dalmau, Ed. Dalmau i Jover… És per això que l’actual editor, Rafael Català, comenta: ‘Essent nosaltres una editorial modesta, aquesta continuïtat de cinquanta anys, aquesta tradició, ens lliga a editorials que van sorgir a principis de segle XX com la Montaner i Simon i la Gustau Gili (puntera en àmbits com l’arquitectura), que van vincular-se a l’època noucentista i que tenien la voluntat d’aportar coneixement i cultura a la societat catalana. Avui, per a nosaltres, continuen essent importants aquests valors, són més que un llegat. Als inicis, com que hi havia la voluntat que la gent tingués accés a la cultura, els llibres eren molt barats: els ‘Episodis de la història’ (la col·lecció degana, que encara ara és viva) valien setze pessetes. Però com que al mateix temps calia editar obres de referència, les fèiem i les venien per fascicles.’

Vista l’editorial amb la perspectiva històrica que dóna l’exposició, Rafael Català creu que l’aportació més important que ha fet el segell en el món de l’edició catalana és la de mantenir el públic al dia dels treballs dels investigadors catalans: ‘En les ciències socials (història, geografia, cultura popular) hem estat capaços de difondre amb rigor i de forma popular els coneixements dels investigadors catalans’. Recorda que sovint els diuen que la modèstia de l’editorial Dalmau no es correspon amb el resultat de molts projectes editorials que han emprès: ‘Crec que la resposta a aquesta situació és que més enllà del rigor i la professionalitat, hi posem il·lusió, i també els nostres col·laboradors hi posen un plus.’

Hem demanat a Rafael Català que destaqui alguns títols del catàleg. Respon: ‘Per la repercussió actual que té, destacaria la ‘Història militar de Catalunya’ en quatre volums. És una obra que té una influència més enllà del món bibliogràfic, perquè ha canviat la perspectiva que es tenia fins ara de la nostra història militar. També destacaria la col·lecció ‘Atles dels comptats de la Catalunya carolíngia’, per la seva innovació, ja que ajunta història i cartografia. Són atles de categoria internacional. I, finalment, recordaria els llibres més venuts del segell: ‘Felip V contra Catalunya’ de Josep M. Torres i Ribé, juntament amb la col·lecció ‘Episodis de la història’ i les ‘Llegendes de castells catalans’ de Pere Català Roca (que porta cinc edicions).

Ens pot avançar algun projecte de futur? ‘Abans que s’acabi l’any, comenta, encetarem una nova col·lecció, ‘Evoluciona’, que farem conjuntament amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Seran volums petits, d’unes seixanta pàgines, per donar a conèixer temes com l’Homo sapiens, el per què caminem drets, l’evolució del cervell…’ Així, Rafael Dalmau Editor continuarà oferint coneixement des d’una vessant popular de les ciències socials.

L’exposició ‘Rafael Dalmau, Editor: 50 anys’ es podrà veure al Museu d’Història de Catalunya fins el 25 d’octubre. El dia 18 es farà l’acte commemoratiu del cinquanta aniversari del segell al mateix museu. (Notícia de Vilaweb, 7.10.09)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any