Dia Internacional del Poble Gitano

  • El Parlament de Catalunya li ret avui un homenatge

VilaWeb
Redacció
08.04.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 8 d’abril els gitanos celebren el Dia Internacional del Poble Rom, data del primer Congrés Gitano Internacional, tingut el 8 d’abril de 1971 a Londres. La diada recorda l’èxode inicial i els avantpassats del poble rom, sobretot les víctimes immolades pels nazis. Tot i que fa de mal dir, per manca de xifres oficials, hom estima que la població gitana és d’uns dotze milions d’individus a tot el món, vuit dels quals, pel cap baix, al continent europeu.El poble gitano ha estat discriminat històricament pertot arreu, com ho demostren un índex de desocupació elevat un grau d’educació baix i unes condicions de vida més precàries que la majoria de la població. Pensem que en alguns països centreuropeus els gitanos són quasi obligats a assistir a escoles de discapacitats, i hi ha col·legis que els segreguen en aules separades.

El Parlament de Catalunya va aprovar fa uns quants dies una moció contra la discriminació d’aquest poble, alhora que commemorava, dimecres passat, el Dia del Poble Gitano amb una recepció.

Orígens del Poble Gitano

El poble gitano és originari del nord-oest de l’Índia, d’on va partir, devers el segle X, cap a ponent, i el segle XIV ja el trobem establert als Balcans. A la primeria del segle XV una nova onada migratòria el dugué a l’Europa central i occidental, i els gitanos arriben al nostre país l’any 1425. El fet d’ésser nòmades els ajudà a escampar-se per tots els racons del continent europeu i a passar, més endavant, a terres americanes. El nomadisme i la tendència a l’endogàmia s’han assenyalat com dos dels factors que n’han dificultat la integració a les societats d’acollida.

Enllaços
Diari de l’Escola: El poble gitano dins la nova Unió Europea.
Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Gitanos.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any