Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El poble gitano dins la nova Unió Europea

Un bri d'esperança

Orígens i èxode

Un poble perseguit


dijous, 29 d'abril de 2004
Tot i que fa de mal dir, per manca de xifres oficials, hom estima que la població gitana és d'uns dotze milions d'individus a tot el món, vuit dels quals, pel cap baix, al continent europeu. D'aquests, la majoria es troben escampats per l'Europa central i oriental. Amb l'ampliació de la Unió europea la minoria gitana esdevé, doncs, una de les més nombroses de la Unió Europea.

En efecte, la majoria dels nous estats membres tenen un percentatge important de població gitana, sobretot Eslovàquia, Hongria i Txèquia. I ja no diguem Romania i Bulgària, que passaran a formar part de la Unió Europea el 2007. A Romania, per exemple, la població gitana deu oscil·lar entre 1.800.000 i 2.500.000 individus.

En tots aquests països, i en els altres del continent, la nació gitana ja fa segles que s'hi mou, encara que això no li hagi assegurat gens la igualtat de drets, sinó que, encara avui, els gitanos són ben discriminats pertot arreu.

De fet, des de l'ensulsiada del comunisme, ara fa quinze anys, la discriminació del poble rom, com també se'n diu, no ha fet sinó endurir-se, com demostren un índex de desocupació més elevat, una disminució del grau d'educació i un empitjorament de les condicions de vida. Pensem que en alguns països centreuropeus els gitanos són quasi obligats a assistir a escoles de discapacitats, i hi ha col·legis que els segreguen en aules separades.

Un bri d'esperança


+ En general, la comunitat gitana veu positivament l'ampliació europea.
I tot això a despit dels programes d'ajut de la Unió Europea i de les exigències imposades als nous estats membres perquè mitiguin aquesta situació. Les polítiques d'integració deficients de la minoria gitana a països com Hongria i Eslovàquia han merescut advertències i crítiques severes de la Unió. A Eslovàquia, per exemple, país amb una població rom que deu vorejar el 10%, el mes de febrer passat els gitanos van revoltar-se contra la retallada de les subvencions que tenien, i el govern eslovac va mobilitzar més de dos mil soldats i policies per aixafar la revolta, en un desplegament sense precedents a l'Eslovàquia democràtica. En aquest context, no fa estrany que les organitzacions gitanes vegin l'ingrés de vuit països de l'Europa central a la Unió Europea com un fet positiu.

Orígens i èxode


+ Ensenya de l'Índia, país d'on és originari el poble gitano.
El poble gitano és originari del nord-oest de l'Índia, d'on va partir, devers el segle X, cap a ponent, i el segle XIV ja el trobem establert als Balcans. A la primeria del segle XV una nova onada migratòria el dugué a l'Europa central i occidental, i els gitanos arriben al nostre país l'any 1425. El fet d'ésser nòmades els ajudà a escampar-se per tots els racons del continent europeu i a passar, més endavant, a terres americanes. El nomadisme i la tendència a l'endogàmia s'han assenyalat com dos dels factors que n'han dificultat la integració a les societats d'acollida.

Un poble perseguit


+ La identitat gitana perviu malgrat haver sofert persecucions permanents.
Però aquestes societats tampoc no els l'han facilitada gens, la integració, ans han convertit els gitanos en víctimes permanents de persecucions i vexacions. A l'alba de l'edat moderna la majoria de països europeus van dictar lleis discriminatòries, que van arribar fins i tot al decret d'expulsió. Durant el segle XVIII llur situació va millorar mercès als valors imperants de la Il·lustració, un corrent de pensament que confiava en la raó per edificar una humanitat més justa. Però això va durar poc, i al segle XX s'arribà fins i tot a l'intent d'extermini: durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945) més de centenars de milers de gitanos foren brutalment assassinats.

MATERIALS

  • El poble gitano
    Format:Web
    Repàs exhaustiu de la història, la cultura i la llengua gitanes. En català.
  • Unió Romaní
    Format:Web
    ONG que vetlla per la defensa de la comunitat gitana. Història, notícies, vincles...
  • Les llengües romí
    Format:Web
    Pàgina dedicada a les llengües i la gramàtica romí.
  • The Gypsy Lore Society
    Format:Web
    Associació internacional que promou l'estudi del poble gitano i de les cultures nòmades escampades per tot el món.
  • La llengua caló
    Format:Web
    Bibliografia i llocs webs sobre les parles gitanes de la Península Ibèrica.
  • The World Wide Web Virtual Library: Roma
    Format:Web
    Espai d'aquesta llibreria virtual amb tot de recursos sobre la nació gitana.
  • Educar en la diferència
    Format:Web
    Recursos sobre diversitat cultural pensats per a fomentar els valors de la tolerància i la solidaritat.

QUE HO SABIES?

  • De parles gitanes, n'hi ha unes quantes, vinculades a tres grups principals: asiàtic, armeni i europeu. A la Península Ibèrica les llengües gitanes reben el nom de 'caló'.
  • Al nostre país hi ha col·lectius de gitanos que han adoptat la llengua catalana, sobretot a l'Empordà i al Rosselló.
  • Després de tantes persecucions, la llibertat és un valor molt preat pel poble gitano, tal com indica la salutació caló 'Satipen ta li', que vol dir 'salut i llibertat'.
  • El 8 d'abril els gitanos celebren el Dia Internacional del Poble Rom, data del primer Congrés Gitano Internacional, tingut el 8 d'abril de 1971 a Londres. La diada recorda l'èxode inicial i els avantpassats del poble rom, sobretot les víctimes immolades pels nazis.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'himne del poble rom.
I la bandera.
Les aspiracions de la nació gitana.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua