Els dirigents del PSC i el PSOE fan pinya pel sí a l’estatut

  • Zapatero diu a Cornellà que no entendria un vot d'ERC contra el referèndum

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.04.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En un míting multitudinari, tingut a Cornellà dissabte al vespre, Pasqual Maragall, José Luis Rodríguez Zapatero, José Montilla i Manuela de Madre van defensar el sí al referèndum que probablement es farà el 18 de juny. Respecte d’ERC, Zapatero considera incomprensible que una força d’esquerra catalana hi voti contra. Per Maragall, segons unes declaracions fetes en una entrevista a El Periódico, un 50% de participació ja estaria bé.Els presidents Pasqual Maragall i José Luis Rodríguez Zapatero, ensems amb José Montilla i Manuela de Madre, van aprofitar un acte sobre els dos anys de govern socialista a Catalunya i a Espanya per començar la campanya del PSC per a explicar el text de l’estatut. En aquest acte, fet dissabte al vespre, tots van defensar el sí al referèndum, que probablement es farà el 18 de juny. Pel secretari general del PSOE, únicament Aznar i Rajoy demanaran un ‘no de la por, els fantasmes i la resignació’, contraposat al ‘sí de futur, convivència i entesa’ dels socialistes. L’estatut, segons Zapatero, és ‘una altra promesa complerta’ pel seu govern aquesta legislatura, després de la retirada de les tropes espanyoles de l’Irac. També ha fet una crida a votar ‘en massa’ en favor de ‘l’estatut de la Catalunya moderna i de l’Espanya plural’.

Pasqual Maragall, per la seva banda, va definir la situació actual, amb l’alto-el-foc d’ETA i l’estatut català aprovat, com una de les èpoques més felices de la seva vida, i va agrair a Zapatero la seva actitud. El president català espera que Catalunya es presenti amb ‘una sola veu’ al referèndum, que va proposar per al 18 de juny. Sobre aquesta votació, Maragall ha afirmat avui, en una entrevista a La Vanguardia, que un 50% de participació ja estaria bé, si un 70% dels participants votava que sí. Segons una enquesta publicada pel mateix diari, un 56% dels catalans votaran en favor de l’estatut al referèndum, i un 16% hi votarà contra.

La pressió sobre ERC perquè digui sí al referèndum no s’acaba pas amb el míting de Cornellà. Ahir al matí Miquel Iceta (PSC) va tornar a repetir que seria ‘incoherent’ que ERC continués formant part del govern català, si abonava el no al plebiscit. Joan Saura (ICV) va demanar als republicans que no tinguessin actituds que afavorissin el PP ‘des de posicions nacionalistes’.

Artur Mas va qualificar d’immadura l’actuació d’ERC durant el procés estatutari i va demanar eleccions després del referèndum.

Amb tot això, el secretari general d’ERC, Joan Puigcercós, ha demanat que es respecti la posició del seu partit sobre l’estatut i que no es condicioni la continuïtat de l’executiu català. I ha criticat que des de files socialistes s’insisteixi a pressionar ERC: ‘Hem fet el govern amb dos partits més i demanem que ens respectin’.

Enllaços
El Punt: Zapatero comença la campanya demanant un ‘sí’ massiu al referèndum de l’Estatut.
Avui: Zapatero crida al sí a l’Estatut per frenar el no de la por del PP.
El Periódico: Zapatero afirma que ha complert la paraula de recolzar l’Estatut.
La Vanguardia: Zapatero pide un sí masivo para afianzar Catalunya en la España plural.
Enquesta de La Vanguardia: El 56% de los catalanes dirá sí al Estatut en el referéndum y sólo un 16% votará no.
Blocs de MésVilaWeb: Saül Gordillo.
Text aprovat pel Congrés espanyol i estatut que aprovà el Parlament (ambdós en PDF).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any