Bocairent inicia amb febrer les festes de Sant Blai, patró de la localitat des del segle XVII.

VilaWeb
Redacció
01.01.2005 - 00:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

VALÈNCIA, 31 (EUROPA PRESS)

La localitat valldalbaidina de Bocairent, inicia aquest dimarts 1 de febrer, les celebracions en honor a Sant Blai, al qual venera com a patró des del segle XVII i la festivitat litúrgica del qual se celebrarà dijous que ve, 3 de febrer. El nou bisbe d’Eivissa, monsenyor Vicente Juan Segura, presidirà la missa solemne del mateix dijous en honor a Sant Blai a les 12:00 hores a la parròquia de Bocairent.

Els veïns participaran dimarts, a les 19:30 hores, en el res de l’àngelus a la plaça de Bocairent i, després, en una processó amb fanalets acompanyada pel redoblament de diversos tambors, segons ha informat el rector, Pasqual Moscardó.

Dimecres que ve, els feligresos participaran també en una missa a les 10:00 hores en la parròquia. A la vesprada, la comissió de festes lliurarà un donatiu per a Càritas parroquial i la residència d’ancians que atenen les Germanes Salesianes del Sagrat Cor a Bocairent.

Monsenyor Vicente Juan presidirà dijous una missa solemne a les 12:00 hores a la parròquia en honor de Sant Blai. A la vesprada, a les 19:00 hores, la talla del sant que es troba al temple eixirà en processó pels carrers de la localitat. La primitiva imatge, del segle XVIII, va ser destruïda el 1936 a excepció del bàcul i la mitra que es van incorporar a l’actual imatge de Sant Blai.

Dissabte els feligresos participaran al matí en una missa d’acció de gràcies a les 11:30 hores pel patronatge de Sant Blai a l’ermita del Santíssim Crist i a la vesprada, a les 17 hores, en el cant del Tedèum a la parròquia. Finalment, diumenge, la parròquia celebrarà a les 12:00 hores una missa pels fidels difunts.

La devoció a Sant Blai a Bocairent es va estendre després de patir la seua població al segle XVII una epidèmia de diftèria. Segons la tradició, van explicar les citades fonts, els veïns de la localitat van començar a implorar al sant, al qual tradicionalment se li invoca com a advocat contra els mals de coll, i, a través de la seua intercessió, l’epidèmia va concloure.

Per aquest motiu, en l’any 1632 va ser proclamat patró de Bocairent, segons el rector. Fins aleshores, només el gremi de cardadors de la localitat el tenia com a patró perquè Sant Blai va ser torturat amb estos instruments per a cardar la llana i la tela.

A més de Bocairent, les localitats valencianes de Xella, Xestalgar i Xalans també celebraran dijous a Sant Blai com a patró. L’església de Sant Valer Bisbe i Sant Vicent Màrtir, i les parròquies de les localitats de Potries, Pedreguer i Llaurí commemoraran igualment la festivitat amb la tradicional benedicció de pans. Així mateix, a la diòcesi de València hi ha, també, ermites dedicades al sant a Ràfol de Salem, Requena i Setaigües, han conclòs des d’Avan.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any