22.11.2004 - 20:16
Dissabte passat, 20 de novembre, es va elaborar a Ontinyent la coca de botifarra amb ceba de 50 metres amb què l’Associació d’Hostalers de la Vall d’Albaida (AHVAL) ha entrat en el Llibre Guinness dels Rècords. El forner Vicente Brotons, responsable de la cocció de la coca, va començar a treballar a primeres hores del matí en el forn, fet a posta, que des de dimarts passat es va instal·lar en el parc del Mestre Ferrero d’Ontinyent, a fi que entre la una i les dos del migdia estiguera cuita la coca i començar a distribuir entre 1.500 i 2.000 porcions entre tots els visitants que van acudir a la Fira Gastronòmica de la Vall d’Albaida, que organitzada per la Mancomunitat de Municipis de la comarca, se celebra des de fa alguns anys paral·lelament a la tradicional Fira d’Ontinyent.
El projecte de realitzar aquesta coca va partir d’una iniciativa d’Ahval, l’Associació d’Hostalers de la Vall d’Albaida, a fi d’impulsar i dinamitzar la Fira Gastronòmica. La coca de botifarra és una novetat gastronòmica inspirada en dos dels productes més tradicionals de la Vall, la botifarra amb ceba, el més famós dels seus embotits, i la coca sobre una base elaborada amb farina oli i rent, cuita en forn en una llanda i combinada amb productes típics de la tardor.
El forner Vicente Brotons va assumir el repte d’elaborar aquesta monumental coca, per a la qual cosa ha sigut necessari construir un forn especial, tasca que es va encomanar a l’empresa Manyeria Calabuig, que en col·laboració amb Imecan i Tallers Ribera, va fabricar i va instal·lar el forn i la llanda de 50 metres que va servir de suport per a la cocció de la coca. Per la seua banda el carnisser Vicente Berenguer va elaborar la pasta de botifarra necessària.
La intenció d’Ahval amb aquest desafiament és donar a conéixer la gastronomia típica de la comarca de la Vall d’Albaida per a promocionar-la com a punt de destinació del turisme interior.