Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  13.08.2004  06:00

Aruba: independència depenent

Men?ame
 

L'Illa caribenya d'Aruba formava part fins l'any 1986 de les Antilles Holandeses, de les quals es va separar aleshores, creant una entitat nova dins el Regne dels Països Baixos. Actualment Aruba és una comunitat holandesa autònoma i separa de les altres illes i de la metròpoli. Això es reflexa amb un tracte especial que inclou el control total dels seus afers interns i la delegació en els Països Baixos només de les matèries de defensa i política exterior. En aquest sentit el govern d'Aruba tendeix a parlar de relació confederal i afirma que tot i que Aruba un dia serà un estat independent no hi ha raons per accelerar el procés. Aruba té dret a representació internacional pròpia en els organismes regionals i en alguns de Nacions Unides. Entre altres particularitats Aruba manté el florí com a moneda pròpia (ja inexistent als Països Baixos) però relacionat directament amb el dòlar americà.
(Aquest mes d'agost VilaWeb ofereix una mostra d'experiències i particularitats de governs autònoms de tot el món, com a contribució al debat obert al nostre país sobre la reforma dels estatuts i, principalment, al procés de participació ciutadana impulsat pel govern català amb vista a la redacció del nou text estatutari).