Llutxent homenatja Alfons Roig en el centenari de la seua naixença.

VilaWeb
Redacció
06.09.2003 - 00:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Associació Cultural El Surar junt amb el col·lectiu de fotografia ‘Blanc i Negre’ de Llutxent ha organitzat un homenatge a Alfons Roig, sacerdot, escriptor i professor que visqué a l’ermita de la Mare de Déu de la Consolació d’aquest municipi valldalbaidí des de 1969 fins a la seua mort, l’any 1987. Els organitzadors, que compten amb la col·laboració de l’ajuntament de Llutxent, pretenen realitzar un homenatge “senzill i recollit en consonància amb la personalitat que el desbordava”, en el centenari del seu naixement, tot coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de la Consolació (el 8 de setembre), festa local de caràcter religiós en què l’ermita adquireix un protagonisme rellevant.

Aquest dissabte 6 de setembre, a partir de les 19 hores de la vesprada, tindrà lloc l’acte central dins de la capella de l’església de l’ermita. Hi ha prevista en primer lloc una visita guiada i comentada a l’ermita, a càrrec de Maria Jesús Pérez. Tot seguit, Eusebi Moreno, actual administrador de l’ermita, introduirà l’acte amb una breu aproximació a la personalitat d’Alfons Roig. A continuació diverses persones del poble faran lectura dels textos que composen ‘Ronda dels Veïns de l’Ermita’, en què Roig dóna les gràcies als veïns (els arbres) que l’envolten, amb acompanyament musical. La lectura estarà acompanyada de diapositives amb les imatges dels ‘veïns’ esmentats al llibre.

Completa l’esdeveniment una exposició de part de la col·lecció pictòrica que Alfons Roig va anar creant i que va cedir el 1985 a la Diputació de València. La col·lecció es manté guardada a l’antic hospital de Patraix, tot i que la donació especificava que s’havia d’exposar. Ara s’hi podran contemplar, també a l’ermita, pintures d’Andreu Alfaro, Vicente Fillol Roig, Ferdinan Leger, Julio González, José Gumbau, Vassily Kandinsky, Paul Klee, Alfred Manessier o Lolo Soldevilla, entre molts altres artistes de primeríssima fila mundial, segons va informar aquest dijous l’alcalde de Llutxent, José Miguel Aranda.

Alfons Roig, nascut a Bétera (el Camp de Túria) l’any 1903, va ser nomenat fill adoptiu de Llutxent l’any 1980. Als set anys va ser internat en el convent dels Pares Franciscans, on va començar els seus estudis, els quals va completar a Astorga (Lleó), amb els pares Redemptoristes. En 1926 és ordenat sacerdot i torna a la Comunitat Valenciana per a treballar com a coadjutor de la parròquia de Pinet i, des de 1932, de la parròquia de Sant Joan de la Ribera, a València.

La seua afició per l’art sagrat el porta a donar classes de Cultura Cristiana i Litúrgia en l’Escola de Belles Arts de Sant Carles de la capital valenciana. En 1946 decideix viatjar a Roma per a especialitzar-se en Arqueologia Cristiana i començar a estudiar Art Modern, en concret, l’art impressionista de Picasso, Matisse, Kandinsky o Paul Klee.

Més informació a: especial Alfons Roig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any