Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  25.02.2002  10:59

Els alcaldes de la Franja signen un manifest per la llei del català

Men?ame
 

Més de 160 alcaldes i regidors de les poblacions de la Franja de Ponent van signar ahir a Mequinensa el ‘Manifest pel Pacte per les Llengües d'Aragó’ amb l'objectiu d'impulsar un nou acord polític. L'acord ha de permetre la regulació definitiva de l'ús de la llengua catalana en aquesta comunitat autònoma. Els càrrecs polítics que han signat l'acord i que formen part de totes les formacions del parlament aragonèsreclamen que es desencalli la llei de llengües de l'Aragó. El febrer del 1984 un grup d'alcaldes i regidors dels municipis catalans d'administració aragonesa signaven a Mequinensa una declaració per la normalització de l'ensenyament i de l'ús del català. ‘Des de llavors no s'ha avançat gens per aconseguir aquesta fita’, van assegurar els alcaldes i regidors que es van retrobar a Mequinensa per tornar a impulsar el català als seixanta-dos municipis franjolins.
En el manifest els signants asseguren que des del 1984 els governs autònoms de l'Aragó han adoptat mesures ‘força allunyades del reconeixement constitucional de la cooficialitat de les llengües territorials parlades a l'estat espanyol’. L'acord signat ahir reclama amb urgència que el català, una llengua parlada històricament a la Franja, sigui reconeguda finalment per llei. Els signants consideren que el català no té els mateixos drets que el castellà a la comunitat aragonesa, i que per tant s'infringeixen els principis del pacte internacional dels drets civils i polítics de les Nacions Unides, i que no es respecta l'esperit de l'article 3.3 de la constitució espanyola. En la redacció del manifest signat ahir a Mequinensa, hi van participar representants polítics de tots els partits parlamentaris de l'Aragó: PSOE, PAR, PP, IU i Chunta Aragonesista.