Rabell defensa que Catalunya Sí que es Pot també aglutina independentistes

  • El número u de la candidatura es veu capaç de conquerir la Generalitat i confia a sumar Procés Constituent

VilaWeb
VilaWeb
ACN/Redacció
24.07.2015 - 15:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Lluís Rabell, fins avui president de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), s’ha postulat com a presidenciable per Catalunya Sí que es Pot de cara al 27-S. En conferència de premsa, Rabell ha defensat que la candidatura també aglutina independentistes, i ha reconegut que va votar ‘sí-sí’ el 9-N perquè així ‘li ho demanava el cos’ davant l’actitud ‘anti-democràtica’ de l’estat espanyol. S’ha mostrat confiat que ‘conquerirà’ la Generalitat. Per a això, però ha avisat que caldrà ‘picar pedra’ als barris i ‘repolititzar’ les classes populars que fins ara han estat ‘recloses’ en l’abstenció. A més, veu ‘raons molt fundades’ per dir que Procés Constituent se sumarà a la confluència.

Podeu veure el vídeo de la presentació de Rabell com a cap de llista:

En la seva primera compareixença pública com a líder de Catalunya Sí que es Pot, l’activista Lluís Rabell ha assegurat que la candidatura que encapçala prioritzarà les polítiques d’urgència social per fer front a la corrupció, les retallades i les privatitzacions, i que no defugirà el debat sobiranista. Un dels seus objectius, ha indicat, és construir una àmplia majoria social que faci ‘possible i efectiu’ el dret a decidir. ‘No ens estalviarem un referèndum amb condicions democràtiques, que pugui ser reconegut i en què participi massivament la ciutadania generant un mandat democràtic’, ha promès.

Rabell ha explicat que malgrat no haver-se sentit mai independentista, el 9-N va votar ‘sí-sí’ perquè ‘el cos li demanava’ donar una resposta a l’actitud ‘antidemocràtica’ de l’Estat, que creu que ha promogut un ‘anticatalanisme que frega el racisme’. Per això, s’ha mostrat convençut que tots els que van optar pel doble ‘sí’ al procés participatiu del passat novembre podran sentir-se ‘còmodes’ amb Catalunya Sí que es Pot, on s’hi compten independentistes i federalistes, ha dit. De fet, Rabell ha insistit a defensar el projecte com un capaç d’aglutinar ‘moltes sensibilitats’.

A preguntes dels periodistes, el líder de la confluència d’esquerres ha fet una crida a l’ANC i Òmnium Cultural a ‘obrir’ a altres entitats i també als sindicats l’acte convocat a l’avinguda Meridiana per la Diada de l’Onze de Setembre. Rabell vol que la jornada ‘sigui de tots’ i ‘un clam majoritari’ a favor del dret a decidir, i no pas un acte de suport a la candidatura Junts pel Sí, avalada per convergents i republicans.

‘Repolititzar’ les classes populars per ‘conquerir’ la Generalitat

Malgrat aquestes referències a la qüestió nacional, Rabell ha volgut centrar el focus d’atenció en la possibilitat que la suma de forces d’esquerra i dels moviments socials arribin a ‘conquerir’ la plaça Sant Jaume amb les classes populars de la mà. El ja expresident de la FAVB ha dit de forma enèrgica que l’objectiu prioritari de Catalunya Sí que es Pot ha de ser lliurar ‘un cos a cos’ als barris populars, on caldrà ‘picar pedra’ per seduir les bases socials que fins ara s’han sentit excloses de la vida política. ‘Si remobilitzem aquesta base social, triomfarem’, ha advertit.

El missatge és clar: convèncer que la seva candidatura és un ‘estri’ útil per canviar realitats socials. I ho ha fet apel·lant a ‘l’onada de canvi’ que representen Ada Colau a Barcelona i Manuela Carmena a Madrid. ‘No anem amb la idea de denunciar la situació de les classes populars ni de representar els moviments socials, que es representen molt bé solets, sinó de construir una força política que pugui optar al Govern de la Generalitat’, ha asseverat tot recordant que l’èxit de la seva proposta no pot fonamentar-se en la projecció mediàtica dels seus candidats, com creu que fan des de Junts pel Sí

I encara un altre dard contra la candidatura independentista de CDC, ERC, ANC i Òmnium. ‘No deixa de ser curiós i sorprenent que el candidat a la presidència de la Generalitat vagi tapat com a número quatre’, ha dit al·ludint a Artur Mas. També ha criticat que Raül Romeva defensi unes polítiques socials ‘diferents’ de les que el Govern ha impulsat durant els darrers quatre anys. ‘Hi ha una mica de desordre. Un té la sensació que hi ha una certa operació política per reescollir Mas i col·locar-nos el seu projecte neoliberal’, ha denunciat.

‘Optimista’ vers la suma de Procés Constituent

Durant la seva intervenció al convent de Sant Agustí de Barcelona, on s’ha formalitzat la seva candidatura, el número u de Catalunya Sí que es Pot s’ha mostrat confiat que Procés Constituent s’acabi sumant a la seva opció. De fet, ha definit el moviment liderat per Teresa Forcades com a ‘component necessari’ d’aquesta confluència. Rabell ha revelat que, després d’haver conversat aquest mateix divendres amb Forcades per telèfon, té ‘raons molt fundades per ser optimista’ vers la qüestió.

Així mateix, ha dit que a mesura que la CUP vegi que la proposta de Catalunya Sí que es Pot ‘agafa forma’ i que tenen ‘projectes compartits’, les ‘reticències’ vers la candidatura que encapçala ‘s’esvairan’. ‘La nostra proposta és oberta’, ha recordat.

A més, Rabell ha confirmat que noms com Joan Coscubiela (ICV) i Jéssica Albiach (Podem) formaran part de la llista. No ha volgut, però, confirmar en quins llocs ni tampoc altres integrants de la mateixa. D’altra banda, ha aclarit que ja ha abandonat la presidència de la FAVB, que ara estarà representada per Ana Menéndez, fins ara sotscap de l’entitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any