Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  21.07.2015  19:31

Autor/s: ACN

El PP estudia de presentar una moció de censura contra Mas per impedir la convocatòria del 27-S

L'estratègia obligaria a ajornar les eleccions

Men?ame
 

El PP sospesa si presenta una moció de censura contra el president de la Generalitat, Artur Mas, per impedir la convocatòria del 27-S. Per poder fer aquesta maniobra cal que hi contribueixi un segon grup parlamentari. La notícia s'ha publicat avui a Elsingular.cat.

El PP, doncs, aprofitaria, el reglament del parlament per entrebancar el calendari acordat pels partits independentistes.

La possibilitat d'un nou calendari

Si la moció es presentés a final de juliol o començament d'agost, el parlament no es podria dissoldre el 3 d'agost, com és previst, perquè l'estatut de Catalunya estableix que la cambra s'ha de mantenir activa mentre es tramiti una moció de censura. Tot seguit, tenint en compte el temps que cal dedicar a debatre i votar la moció i els terminis per a dissoldre el parlament i convocar les eleccions, no fóra viable de fer eleccions el 27 de setembre. A més a més, la proximitat de les eleccions espanyoles limitaria les dates disponibles, per bé que segons fonts del parlament l'ajornament fóra tan sols d'una setmana o dues.

Amb tot, el PP mateix veu que no és pas fàcil. El reglament del parlament estableix que per a presentar una moció de censura cal un mínim d'una cinquena part dels diputats o bé dos grups parlamentaris, i que s'ha d'explicitar un candidat a la presidència de la Generalitat. Durant el debat de la moció, el candidat hauria de presentar un programa de govern. Això, doncs, requeriria que un partit més s'avingués a seguir aquesta estratègia amb el PP, que hi acordés un candidat i hi pactés un programa, i tot simplement per a endarrerir les eleccions. PSC i Ciutadans -- els dos partits que el PP podria temptejar -- diuen que no en saben res i que no tenen pas intenció de participar-hi. Ara per ara, si més no.