Qui pilotarà la immersió lingüística al País Valencià?

  • Jaume Fullana, un històric d'Escola Valenciana, s'encarregarà de la política educativa · Rubén Trenzano serà l'encarregat de dirigir la política lingüística

VilaWeb
Redacció
20.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’arribada del govern d’esquerres a la Generalitat Valenciana dibuixa una nova situació per al català, arraconat i menyspreat durant el govern del PP. El desembarcament de la gent d’Escola Valenciana al consell és evident, amb Vicent Marzà al capdavant d’una conselleria que aplega Educació i Cultura. La figura de Jaume Fullana, un històric d’Escola Valenciana, a la Direcció General de Política Educativa obre l’esperança dels qui reclamen més immersió en català a les aules.

‘És el pare de molts dels projectes que hem impulsat’, diu Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, que recorda que Fullana encara és membre de la junta directiva de l’entitat. Tindrà a les mans la possibilitat de fer fer un tomb a la política educativa del País Valencià, castigada aquests darrers anys per la implantació del decret de plurilingüisme i la marginació del català a les aules. Fullana coneix aquest terreny de primera mà. Ha estat mestre i director del col·legi públic Gabriel Miró de Calp i és un ferm defensor de l’escola pública.

És per això que intentarà de derogar el decret, tal com ja han promès PSPV i Compromís. ‘No claudicarà en res, n’estem segurs, però tindrà l’entrebanc legislatiu que ha anat confeccionant el PP. En pocs mesos no es pot capgirar la direcció de vint anys’, diu Moreno. Un altre dels focus d’atenció serà la llei educativa espanyola, la LOMCE. Com que la implantació depèn únicament i exclusivament de Madrid, Fullana es coordinarà amb la comunitat educativa per amortir-ne l’impacte abans del curs vinent.

La Conselleria d’Educació i Cultura ha quedat en mans de Compromís, que en el programa electoral es comprometia a ‘garantir l’ensenyament en valencià en tots els centres educatius tant públics com concertats’ i a ‘garantir la continuïtat de l’ensenyament en valencià en tots els nivells educatius, des de l’educació infantil fins a la universitària, i en totes les modalitats d’ensenyament que imparteixen’.

Moreno diu que Fullana és una persona molt pedagògica: ‘Argumentarà des del principi el que diuen les universitats: que els programes òptims són l’ensenyament en valencià i la immersió lingüística. Això s’ha demostrat i ell treballarà per aconseguir-ho, no en tenim cap dubte.’

Trenzano, responsable de la política lingüística

Per una altra banda, Rubén Trenzano serà l’encarregat de dirigir l’àrea de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, que ha passat de ser una subdirecció a convertir-se en direcció general, amb què es demostra la importància que el nou govern vol donar al català. Trenzano, llicenciat en filologia catalana i procedent del món universitari, ha actuat fins ara com a responsable de la sectorial de Política Lingüística a Compromís.

La seva feina serà important per a donar suport a la immersió lingüística que emprengui Fullana, per bé que principalment s’haurà d’ocupar de proposar iniciatives de foment de l’ús del català en l’ensenyament i en l’administració de justícia i a fer campanyes per a fomentar-ne l’ús social. Així mateix, tal com ja ha dit Compromís, impulsarà una llei de política lingüística, integrarà la Generalitat a l’Institut Ramon Llull, homologarà els títols i certificats acadèmics amb tot l’àmbit lingüístic i impulsarà la retolació pública en català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any