Les potències mundials i l’Iran segellen un acord nuclear històric

  • La república islàmica es compromet a una reducció del seu programa nuclear a canvi de la rebaixa de les sancions econòmiques

VilaWeb
Redacció
14.07.2015 - 14:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Iran i sis potències mundials més (Estats Units, Xina, França, Alemanya, Gran Bretanya i Rússia) han arribat a un acord històric per la reducció del programa nuclear de l’Iran. A canvi, Iran tindrà una rebaixa de les sancions econòmiques internacionals. Aquest principi d’acord posa punt final a tretze anys de conflicte internacional per les reiterades sospites de què Teheran hauria intentat fabricar armes nuclears.

L’acord s’ha gestat després de setze dies consecutius de maratonianes negociacions a Ginebra, però els primers contactes s’havien iniciat el 2006. La importància de l’acord ha fet comparèixer ràpidament el president dels EUA, Barack Obama, que ha dit que ‘el camí d’Iran cap a l’arma nuclear ha estat tallat’. Diu que l’acord ‘fa que el món sigui més segur’, i preveu un ‘règim de verificació rigorós’. També ha afegit: ‘Aquest acord no es basa en la confiança, sinó en la verificació’. Per la seva banda el president d’Iran, Hassan Rouhani, ha valorat positivament l’acord a través d’un piulet al Twitter.

Entre les veus contràries a l’acord hi ha el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que creu que es tracte d’un ‘error catastròfic’ que proporcionarà a l’Iran ‘milers de milions de dòlars amb els quals alimentar la màquina del terror i la seva agressió a tot l’Orient mitjà a la resta del món’.

El text d’acord s’ha fet oficial i es poden consultar les més de vuitanta pàgines que conté:

Iran nuclear deal text

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any