La fugida del segle del ‘Chapo’ Guzmán

  • El líder del càrtel de Sinaloa va escapar-se a través d'un túnel de 1.500 metres que disposava de llum i ventilació

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.07.2015 - 15:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com si fos un film, Joaquín ‘Chapo’ Guzmán, un dels principals líders del narcotràfic mexicà, s’ha escapat de la presó de màxima seguretat de Mèxic per un túnel. Però no un túnel qualsevol, sinó un d’un quilòmetre i mig de llargada i equipat amb rails, llum i ventilació. Una autèntica obra d’enginyeria que feia 1,7 metres d’altura i més de vuitanta centímetres d’amplada.

Guzmán, líder de l’organització Aliança de Sang del càrtel de Sinaloa, va fugir dissabte a la nit i va posar en evidència el govern mexicà després de saber-se’n els detalls. ‘En el recorregut del túnel es van trobar instruments de construcció, tancs d’oxigen, recipients amb combustible i canonades, entre més objectes’, segons el comissionat de Seguretat mexicà, Monte Alejandro Rubido.

Tot s’havia preparat fins a l’últim detall. Sota una trapa, a la dutxa de la seva cel·la, hi havia un conducte vertical de deu metres de fondària amb una escala que conduïa fins al túnel. Després de baixar-la, Guzmán va poder disposar d’una motocicleta. Va recórrer 1.500 metres entre dos rails i va arribar a una casa de la colònia Santa Juanita. Una vegada fora del túnel va desaparèixer. No se sap si amb cotxe o amb helicòpter.

Segons el diari La Jornada de Mèxic, el personal de la presó no es va assabentar de la fugida fins al cap de dues hores i no la van notificar als militars fins tres hores més tard. Ja hi ha 31 funcionaris de la presó que treballen per esclarir els fets i les responsabilitats.

No és la primera vegada

Després d’haver estat capturat el 1993 a Guatemala, el ‘Chapo’ ja es va escapar d’una presó mexicana el 2001. Aleshores, suposadament, es va amagar en un carretó de bugaderia i, gràcies a la complicitat dels agents de seguretat, va poder passar per sis punts de vigilància fins a sortir del complex de seguretat. Després de tretze anys sense poder ser capturat per la policia mexicana, el 2014 va ser detingut, però la seva reclusió només ha durat un any.

Vegeu les primeres imatges que s’han difós del túnel per on s’ha fet escàpol Guzmán:

Vegeu el gràfic elaborat pel diari espanyol El País, que detalla, pas per pas, la fugida del ‘Chapo’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any