Les vies per a votar des de l’exterior el 27-S

  • Hi ha uns 200.000 catalans amb dret de vot que viuen a l'estranger

VilaWeb
ACN – Redacció
14.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si les eleccions del 27 de setembre vinent són plebiscitàries, allò que s’hi dirimirà, la independència de Catalunya, és prou transcendent perquè tots els catalans puguin votar sense cap entrebanc. Però a les eleccions al parlament del 2012 els residents a l’estranger van tenir dificultats enormes per a poder fer els tràmits i votar a temps. Aquesta vegada, tant la secretaria d’Afers Estrangers de la Generalitat com l’ANC i més entitats sobiranistes ja fa setmanes que s’han activat perquè el 27-S, d’aquí a menys de tres mesos, els 200.000 catalans que viuen a l’estranger puguin exercir el dret de vot.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) i la xarxa Catalans al Món tenen activada la web www.votexterior.cat, per informar sobre com votar en les pròximes convocatòries electorals a Catalunya, amb una atenció especial al 27-S. Hi expliquen les diverses vies els catalans de l’exterior tenen per a votar.

Informació del govern

Així mateix, el govern informa els catalans que viuen a l’exterior perquè enllesteixin els tràmits administratius necessaris per a votar. Aquesta informació es propaga per mitjà de la pàgina web de la Secretaria d’Afers Exteriors, de les xarxes socials governamentals i de les delegacions de la Generalitat, on alguns ciutadans ja han anat a demanar informació. També s’envia als inscrits al registre de catalans i catalanes residents a l’exterior, creat el maig de l’any passat, a les comunitats catalanes de l’exterior i a més xarxes de catalans al món.

A les darreres eleccions al parlament, el 2012, van votar només 9.538 catalans a l’exterior, un 6,7% dels qui hi tenien dret, un percentatge molt baix comparat amb la participació general, que fou del 67,76%. Per aquest motiu, govern i entitats han intensificat les accions per a mobilitzar el vot a l’exterior.

Els passos per a votar

Actualment els catalans que resideixen a l’exterior tenen tres opcions si volen votar a les eleccions al parlament, segons la situació administrativa de cadascú.

1) Els qui resideixen de manera permanent en un altre país i s’han donat d’alta als consolats espanyols que tenen de referència integren el cens electoral de residents absents (CERA). El CERA que es tindrà en compte per a les eleccions del 27-S es va tancar el primer dia del segon mes anterior a la convocatòria formal de les eleccions. Per tant, si les eleccions es convoquen durant el mes d’agost el CERA que valdrà és el que es va tancar el primer de juny. Així doncs, els qui no s’hi vagin inscriure abans d’aquesta data, val més que descartin aquesta via.

Els inscrits al CERA cal que verifiquin que constin a les llistes d’electors a les ambaixades i consolats un cop es convoquin les eleccions (del 10 al 17 d’agost). Si no hi són, han de reclamar a l’ambaixada o al consolat. Si hi consten, han de ‘pregar el vot’: aconseguir l’imprès de sol·licitud de vot (descarregable a la web del Ministeri d’Interior espanyol), emplenar-lo i enviar-lo per fax, correu postal o internet. Fet aquest pas, el sol·licitant rebrà una carta amb paperetes, certificats i sobres de votació. El vot es podrà dipositar presencialment a l’ambaixada o consolat o es podrà enviar per correu certificat.

2) Els qui resideixen temporalment en un altre país i també s’han donat d’alta al consolat que els correspon, però mantenen l’empadronament en un municipi de Catalunya integren el cens d’electors residents temporalment absents (ERTA).

Quan es convoquin les eleccions, cal que els inscrits a l’ERTA presentin personalment l’imprès de sol·licitud de vot (descarregable a la web del Ministeri d’Interior espanyol) al consolat espanyol (o secció consular de l’ambaixada). Cal presentar-lo els 25 dies posteriors a la convocatòria de les eleccions. Un cop fet aquest primer pas, el sol·licitant rebrà una carta amb paperetes, certificats i sobres de votació a l’adreça de l’estranger que hagi indicat. Aleshores només podrà votar mitjançant correu certificat.

3) Finalment, hi ha els catalans que viuen en un altre país, però encara no s’han donat d’alta en cap consolat, de manera que a efectes administratius i polítics són considerats ciutadans residents a Catalunya. Per a votar des de l’estranger, cal que s’inscriguin a l’ERTA. (El CERA no serveix per a votar des de fora el 27-S perquè s’usa el cens vigent abans de l’1 de juny.)

A més del vot per als inscrits al CERA o a l’ERTA, els catalans residents a l’exterior també poden fer el vot anticipat a Catalunya o bé el vot presencial a Catalunya, el dia 27 de setembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any