Manlleu celebra amb una exposició els 10 anys de la festa del Serpent

  • La mostra s’inaugurarà al Museu del Ter dimarts 14 de juliol a les 20.30h

VilaWeb
Redacció
11.07.2015 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La festa del Serpent fa 10 anys. Amb aquesta exposició Manlleu vol celebrar l’aniversari d’un esdeveniment que ja s’ha convertit en una cita imprescindible del calendari. El 14 d’agost, coincidint amb la Festa Major, el Serpent, abandona la devesa creuant el Ter cap a la vila per encalçar els vailets que li han robat el seu preuat diamant. El morter és l’arma imprevista que salva els manlleuencs de l’ira de la bèstia. La mostra repassa els orígens de la llegenda manlleuenca i la cançó que l’acompanya. Una festa protagonitzada pel poble i les seves entitats, amb la coordinació de Associació El Serpent de Manlleu.

La llegenda del serpent no ha deixat mai de formar part, encara que sense festa, de l’imaginari dels manlleuencs. A més, els investigadors del folklore, des de finals del segle XIX, van trobar en diversos indrets de Catalunya, no gaire allunyats de la vila, una cançó dedicada al serpent de la devesa.

La mostra ocupa dos espais del museu, la primera i la segona planta. En el primer espai es tracten els antecedents històrics de la llegenda i la cançó del Serpent, i com, l’una i l’altra, es retroben revifant l’interès pel Serpent a Manlleu, on apareixen iniciatives que a principis del segle XXI desemboquen en la creació de la Festa l’any 2006. Tot seguit en aquest mateix espai es troben també un conjunt de 56 instantànies dels 10 anys de la festa del Serpent obra de fotògrafs pertanyents al Grup Fotogràfic Manlleu. També en aquest espai es podrà veure la maqueta, de l’any 1959, del projectat i mai finalitzat monument al Serpent. L’escultura és obra de l’escultor Martí Vila i ha estat restaurada recentment.

A la segona planta del museu es podrà visitar una mostra de diferents elements representatius de la Festa durant els seus 10 anys d’existència. Destaca en aquest espai el primer Serpent que va creuar la Devesa cap a Manlleu l’any 2006 i els diferents cartells de la Festa durant aquests anys.

Coincidint amb la inauguració, i en el marc dels actes commemoratius dels 10 anys, es presentarà l’auca de la festa del Serpent, amb dibuixos i guió de Toni Donada i textos de Joan Vilamala. El mateix Toni Donada fou l’autor de l’auca de la llegenda del Serpent, de l’any 1984.

La mostra és gratuïta i es podrà veure del 14 de juliol fins al 30 d’agost de dimarts a divendres d’11 a 14h i de 17 a 20h. Dissabte, diumenges i festius de 10 a 14 h.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any