Les Corts Valencianes reobren la comissió d’investigació de l’accident del metro

  • El PP ha estat l'únic partit que s'hi ha oposat · Representants de l'associació de víctimes assisteixen al ple

VilaWeb
VilaWeb
ACN
03.07.2015 - 13:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les Corts Valencianes han aprovat la creació d’una comissió especial d’investigació sobre l’accident del metro de València del 2006, en què van perdre la vida 43 persones. La cambra ha aprovat la proposta presentada per PSPV-PSOE, Compromís, Podem i Ciutadans durant el primer ple de la legislatura, que coincideix amb el novè aniversari de l’accident. La proposta ha comptat amb els vots favorables dels diputats d’aquests quatre grups i el vot en contra dels 31 diputats del PP. L’oposició a l’anterior govern del PP havia dut a la cambra en diferents legislatures fins a 19 peticions de reobertura de la comissió d’investigació, que els populars sempre havien refusat.

A la sessió han assistit els representats de l’Associació de víctimes de l’accident (AVM3J), que han rebut amb satisfacció aquesta resolució, llargament demandada pels familiars de les víctimes des que l’anterior comissió al parlament valencià es va tancar assenyalant que l’única causa de l’accident va ser l’excés de velocitat, responsabilitzant el conductor del comboi, mort al sinistre. L’AVM3J ha denunciat reiteradament irregularitats en aquesta comissió i ha demanat la reobertura d’una nova ‘sense vets ni censures’.

Les víctimes faran avui l’última concentració, la número 105, a la plaça de la Mare de Déu de València a les set del vespre. L’Associació convoca tothom a participar-hi ‘per a celebrar el final d’una lluita, demanant una investigació real on no es rebutgen documents ni testimonis, i on els compareixents no vagen amb les respostes apreses’. I afegeixen: ‘Per fi aquesta investigació arribarà, i servirà per a depurar responsabilitats per l’accident i per la gestió posterior.’

Ple monogràfic a les Corts

La reparació política de les víctimes del metro ja ha començat. El ple de les Corts Valencianes d’avui es dedicarà íntegrament a la tragèdia, amb la proposta de crear una comissió d’investigació especial, presentada pels grups parlamentaris socialista, de Compromís, de Podem i de Ciutadans. I hi intervindrà un representant de l’associació.

Tot seguit, es debatrà la presa en consideració d’una proposició no de llei presentada pels grups. En la proposició es demana d’aplicar accions arran de les responsabilitats que es determinin en aquesta comissió i adoptar mesures legislatives, informatives i de col·laboració amb la justícia per a esclarir la veritat.

Dimecres representants de l’Associació de Víctimes del Metro ja van ser rebuts pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i per la vice-presidenta, Mónica Oltra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any