CDC considera que CiU ja s’ha trencat

  • Joana Ortega, Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí deixen de ser consellers perquè s'oposen a la independència

VilaWeb
VilaWeb
Pere Cardús i Cardellach/ACN
17.06.2015 - 22:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comitè executiu nacional de CDC s’ha reunit aquest vespre a la seu del partit. La portaveu del partit, Mercè Conesa, ha atès breument les desenes de mitjans congregats per explicar que, acabada la reunió, no farien cap declaració pública sobre la sortida d’Unió del govern. S’esperaran fins demà dijous a migdia, quan el coordinador general, Josep Rull, oferirà una conferència de premsa. Tanmateix, fonts de CDC han indicat a diversos mitjans que el partit considera trencada la coalició.

L’aliança entre Convergència Democràtica i Unió Democràtica ha durat trenta-set anys. Avui la cúpula d’Unió ha decidit de trencar-la perquè és contrària a la independència. La direcció ha aprovat la sortida del govern per 16 vots a favor, 10 en contra i 2 abstencions. Tot i que el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha dit que Unió no volia trencar la federació, tant ell com la vice-presidenta Joana Ortega i el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, abandonaran el govern. Convergència i Unió no es presentaran plegats a les eleccions del 27 de setembre, que serviran per a fer el referèndum sobre la independència prohibit per l’estat espanyol.

Ramon Espadaler ha dit que ho feien per raons de forma i de fons. Quant a la forma, ha parlat de la manera com els va emplaçar CDC a decidir-se, ‘qualificada d’ultimàtum per molts’, car els va donar tres dies perquè es definissin sobre la proposta de full de ruta cap a la independència. Quant al fons, ha dit que havien fet ‘un exercici de coherència’ amb el partit: ‘No anem contra el sí-sí, però hem arribat a la conclusió que hem de ser capaços d’eixamplar el sector que vulgui donar continuïtat al procés i incorporar-hi més sensibilitats.’

Vegeu ací les declaracions d’Espadaler:

Amb tot, els diputats demòcrata-cristians garantiran l’estabilitat parlamentària al govern d’Artur Mas. També asseguren que el trencament no tindrà conseqüències dins el grup parlamentari del congrés espanyol i en els pactes municipals tancats la setmana passada.

Segons fonts pròximes al president Mas, els consellers que dimiteixin seran reemplaçats per dirigents d’Unió del sector independentista. 

Ortega deixa la política

La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, ha decidit de deixar la política després de la decisió d’abandonar el govern de Mas, segons que han confirmat a l’ACN fonts pròximes a ella.

Dos actes paral·lels

Dissabte s’escenificarà la separació d’aquesta aliança de trenta-set anys entre convergents i social-cristians. Per una banda, Unió ha convocat el consell nacional. Per una altra, Mas fa un acte a Molins de Rei per anunciar la seva estratègia amb vista al 27-S. El president vol arribar a l’acte de dissabte amb el conflicte resolt. Per això CDC havia imposat un termini de dos dies o tres a Unió per donar resposta al seu ultimàtum sobre el suport a la independència. Mas vol anunciar la seva llista sense càrregues ni interferències i vol que quedi clar el compromís inequívoc amb la independència. Tot allò que pugui crear confusió ha de ser eliminat, expliquen fonts pròximes al president.

Pugna a Unió per les sigles

El partit de Carrasco i Formiguera, degà de la política catalana, juntament amb ERC, viu aquests dies una de les pitjors crisis internes d’ençà de la famosa escissió d’Anton Cañellas i els Centristes de Catalunya-UCD el 1978, justament l’any de l’aliança amb CDC. Es pot repetir ara aquella situació? Un enfrontament entre nacionalistes i favorables a l’aliança amb la UCD d’Adolfo Suárez? Actualitzada ara entre independentistes i unionistes, la pugna és inevitable. Diumenge van mesurar forces i el partit va aparèixer dividit al 50%. Però la pregunta no era sobre qui havia de quedar-se’n les sigles. Ara, en canvi, sí. Qui són els hereus de la Unió del 1931? Duran i Lleida, Espadaler i Pelegrí o bé Castellà, Rigol i De Gispert?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any