Ada Colau dedica el primer dia de feina a evitar desnonaments

  • CiU defensa que el govern de Trias va aturar els desnonaments previstos aquesta setmana a Nou Barris

VilaWeb
ACN
15.06.2015 - 12:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nova batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha dedicat el primer dia de feina a evitar desnonaments al districte de Nou Barris. Hi ha arribat a les 8.30 del matí i ha estat pendent dels nou desnonaments que hi havia prevists, per bé que, finalment, no se n’ha executat cap. Colau ha anat a un pis on hi havia una família amb dos fills que ja s’havia preparat per sortir quan hi arribessin els mossos. Una trucada a Bankia i una confirmació judicial posterior han evitat que haguessin de marxar de casa.

La nova batllessa ha avançat que es convocaria urgentment la Mesa de Prevenció dels Desnonaments per paralitzar tots els desnonaments deguts a motius econòmics.

Ada Colau mateix ho ha explicat en un parell de piulets:

CiU diu que ja estaven previstos

El grup municipal de CiU a l’Ajuntament de Barcelona ha defensat a través del seu compte de Twitter que ‘tots els desnonaments previstos per a aquesta setmana a Nou Barris han estat aturats a instàncies del govern de Xavier Trias’, en resposta a Ada Colau. A continuació ha afegit que es lamenta que es faci un ús partidista d’aquestes actuacions. També a través de Twitter, la quarta tinent d’alcalde, Janet Sanz, ha negat aquesta afirmació de CiU: ‘No és veritat, dels 9 només n’hi havia 4 que s’havien suspès divendres. L’alcaldessa n’ha aturat un personalment. Jo un altre’, ha assegurat. Vegeu l’intercanvi de piulets:

‘La família ja era a la porta, molt angoixada’

Dels nou desnonaments prevists, quatre ja havien estat suspesos gràcies a la mediació dels serveis socials municipals. Dels altres cinc casos, el consistori no en tenia informació precisa i per això Colau ha decidit de fer aquesta actuació. Ha justificat la intervenció arran de l’emergència de la situació, però ha reconegut que no era pas viable que la batllessa i els regidors barcelonins actuessin personalment cada dia per aturar les desenes de desnonaments que hi ha a Barcelona.

‘He anat a un anunci de desnonament d’una família amb dos menors, un de dos anys i un de set. Quan hi he arribat, la família era a la porta de casa amb les maletes i moltíssima angoixa’, ha explicat Colau durant la conferència de premsa convocada a la seu del districte de Nou Barris. La família anava acompanyada d’una treballadora social i una educadora social i no tenien coneixement que s’hagués suspès el desnonament. ‘He trucat ràpidament a Bankia i m’han confirmat la suspensió’, ha indicat. Els mossos, després de confirmar-ho amb una trucada als jutjats, se n’han anat. ‘Ara treballarem per donar a la família una solució més estable’, ha garantit Colau.

Durant el matí uns quants membres del nou consistori, com ara Janet Sanz, tinent batlle i regidora del districte de Nou Barris, han anat als habitatges on hi havia desnonaments prevists. Tots han estat finalment suspesos, però Colau ha advertit que divendres n’hi ha d’haver tres més i que n’hi ha desenes que encara no tenen data assignada. ‘Avui hem fet front a una situació d’emergència, però hem de treballar en solucions estructurals’, ha dit.

Recerca de solucions estables

Dimecres es reunirà per primera vegada la comissió de govern del nou ajuntament. Entre les mesures urgents a emprendre, Colau ja n’ha destacat una: la convocatòria de la Mesa per a la Prevenció dels Desnonaments. Una iniciativa municipal impulsada per l’ajuntament a instàncies de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que ella mateixa encapçalava fins fa poc més d’un any. Aquest fòrum de negociació citarà entitats financeres, policíaques, judicials, entitats socials i òrgans de l’ajuntament amb l’objectiu d’establir un nou protocol social que elimini els desnonaments per motius econòmics.

Colau també ha insistit, com ja va fer durant la campanya electoral, que reclamaria reunions amb les entitats financeres i els grans propietaris d’habitatges per establir mecanismes que evitessin que les famílies perdin el seu pis.

La solució ‘estructural’ és disposar d’un parc d’habitatge públic més gran a la ciutat de Barcelona. Barcelona en Comú s’ha compromès a crear vuit mil habitatges de lloguer social durant els quatre anys vinents, d’una banda aprofitant els que són buits i pertanyen als bancs i dels ‘fons voltors’ i, d’una altra, amb noves promocions municipals d’habitatge protegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any