Kurds, siríacs, iazidites i armenis obtenen representació al nou parlament turc

  • La formació del president Erdogan perd la majoria absoluta inesperadament i no podrà reformar la constitució

VilaWeb
Redacció
08.06.2015 - 02:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP, islamista) ha guanyat les eleccions parlamentàries a Turquia, però ha perdut la majoria absoluta que tenia des de feia tres legislatures. La formació del president Recep Tayyip Erdogan ha obtingut el 40,82% dels vots; el Partit Republicà del Poble (CHP), socialdemòcrata, el 25,1%; i el Partit d’Acció Nacionalista (MHP), ultradretà, el 16,34%. Amb resultats no definitius, l’altra gran notícia de la jornada és la possible entrada per primera vegada al parlament d’una formació pro-kurda i d’esquerres, el Partit de la Democràcia dels Pobles (HDP), que amb un 13,07% ha superat el llindar del 10% de vots imposat des del 1982.

Amb una participació del 86% de cinquanta-quatre milions de votants, el repartiment provisional dels 550 escons del parlament pot quedar així: AKP, 258; CHP, 132; MHP, 81, HDP, 79.

El partit governamental rep una sotragada després de tretze anys de poder absolut. A més, sense la majoria absoluta al parlament el president Erdogan veurà frustrat el pla de modificar la constitució i canviar l’actual règim parlamentari per un de presidencialista, sota la seva tutela. Per a governar, a més, l’AKP es troba abocat a negociar amb els partits que ha atacat més ferotgement durant la campanya.

La veu dels kurds i l’esquerra alternativa, al parlament

Amb la superació de la dura barrera del 10% dels vots, l’HDP, una coalició d’esquerra kurda i turca aliada amb ecologistes, feministes i minories religioses, entrarà en el futur parlament turc, tota una novetat al país on fins ara els candidats kurds han tingut moltes dificultats d’accedir-hi. Divendres, en un míting final de campanya de l’HDP, quatre persones van perdre la vida per l’esclat d’un artefacte. Avui, alguns dels ferits per l’atemptat, d’autoria encara desconeguda, han anat a votar. En les llistes de l’HDP hi figuren també iazidites, búlgars i cristians siríacs. Pel cap baix, un siríac i dos iazidites ha estat elegits diputats en les llistes de l’HDP.

Hi haurà tres diputats armenis

En les eleccions també han estat elegits tres diputats armenis, després de dècades en què l’estat s’ha concentrat a negar el genocidi d’aquest poble. Els tres diputats pertanyen a partits diferents. Fins i tot n’hi ha un que ha estat triat en les llistes d’Erdogan, malgrat la retòrica antiarmènia que ha fet servir en campanya.

 

Informació relacionada:

Guia per a seguir les eleccions generals turques

Opinió de Quim Arrufat: Camarada, no surtis al carrer

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any