El partit pro-kurd HDP entra al parlament turc per primera vegada

  • La formació del president Erdogan perd la majoria absoluta

VilaWeb
Redacció
07.06.2015 - 21:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP, islamista) ha guanyat les eleccions parlamentàries a Turquia, però ha perdut la majoria absoluta que tenia des de feia tres legislatures. Segons que sembla, la formació del president Recep Tayyip Erdogan ha obtingut el 41,3% dels vots; el Partit Republicà del Poble (CHP), socialdemòcrata, el 25,3%; i el Partit d’Acció Nacionalista (MHP), ultradretà, el 16,7%. Amb resultats no definitius, l’altra gran notícia de la jornada és la possible entrada per primera vegada al parlament d’una formació pro-kurda i d’esquerres, el Partit de la Democràcia dels Pobles (HDP), que pot haver superat el llindar del 10% de vots imposat des del 1982.

Amb una participació del 86% de cinquanta-quatre milions de votants, el repartiment provisional dels 550 escons del parlament pot quedar així: AKP, 259; CHP, 131; MHP, 82, HDP, 78.

Si es confirmen aquests resultats, doncs, el partit governamental rebrà una sotragada després de tretze anys de poder absolut. A més, sense la majoria absoluta al parlament el president Erdogan veurà frustrat el pla de modificar la constitució i canviar l’actual règim parlamentari per un de presidencialista, sota la seva tutela. Per a governar, a més, l’AKP es troba abocat a negociar amb els partits que ha atacat més ferotgement durant la campanya.

La veu dels kurds i l’esquerra alternativa, al parlament

Amb la superació de la dura barrera del 10% dels vots, l’HDP, una coalició d’esquerra kurda i turca aliada amb ecologistes, feministes i minories religioses, entrarà en el futur parlament turc, tota una novetat al país on fins ara els candidats kurds han tingut moltes dificultats d’accedir-hi. Divendres, en un míting final de campanya de l’HDP, quatre persones van perdre la vida per l’esclat d’un artefacte. Avui, alguns dels ferits per l’atemptat, d’autoria encara desconeguda, han anat a votar.

 

Informació relacionada:

Guia per a seguir les eleccions generals turques

Opinió de Quim Arrufat: Camarada, no surtis al carrer

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any