Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  26.05.2015  17:33

La CUP no preveu d'entrar al govern de Colau

Reconeix la predisposició a arribar a pactes concrets · Colau ja negocia amb Bosch i també es reunirà amb CUP i PSC

Men?ame
 

La CUP 'no es veu' en el futur govern de Barcelona, amb Ada Colau de batllessa. Ho ha dit el diputat Quim Arrufat. 'No rebaixarem el nostre programa electoral ni farem de crossa de cap partit', han dit també fonts del grup municipal a l'ACN. Tanmateix, han reconegut que serà més fàcil d'arribar a acords amb Barcelona en Comú que no pas amb algunes altres formacions. Arrufat no ha tancat la porta a afegir-se a una possible coalició política àmplia per al 27-S, tal com ha suggerit Podem avui, sempre que defensi decididament la independència i refusi un nou pacte amb l'estat espanyol. 'Que no ens facin entrar en una segona transició democràtica espanyola', ha dit.

Primera reunió amb Bosch

Ada Colau va anunciar ahir que les trobades amb els candidats d'ERC, PSC i CUP serien imminents i avui ja ha començat a negociar. Alfred Bosch, d'ERC, ha estat el primer de reunir-s'hi. Ha estat una primera 'presa de contacte', segons que han explicat a l'ACN totes dues parts. Ben aviat s'entrevistarà també amb Jaume Collboni (PSC) i María José Lecha (CUP), amb l'objectiu de concretar el suport --esporàdic o estable-- d'aquestes formacions per poder aplicar el programa de govern.

Colau també ha conversat amb Xavier Trias i han coincidit a activar aquesta setmana una comissió de traspàs per a fer més àgil el canvi de govern municipal. Colau mateix ho ha explicat a Twitter.

Ara per ara, descarta solament un pacte estable amb CiU, PP i Ciutadans, tot i que també hi parlarà per a qüestions concretes de ciutat. De tota manera, no volen pas parlar tan solament amb partits. Durant la conferència de premsa d'ahir per valorar els resultats, Colau va insistir que volien governar amb la ciutadania i que, per aquest motiu, avui mateix començarien converses amb entitats, agents socials i econòmics, els sindicats i l'ANC. 'Han de ser agents principals d'aquesta manera de governar. L'èxit del projecte de ciutat serà més gran si n'és copartícip el conjunt de la ciutadania', va dir.

 


El pla de xoc per als primers mesos del mandat serà el document base de negociació de Barcelona en Comú. Conté trenta mesures concretes amb una inversió aproximada de 160 milions d'euros durant sis mesos. Inclou aturar els desnonaments i els talls de subministraments, però també crear 2.500 llocs de feina directes amb la rehabilitació d'edificis. Així mateix, s'hi destaquen garantir el dret d'alimentació dels infants, revisar clàusules de contractes vigents, com ara el de la privatització de la gestió de l'aigua i pagar una renda municipal per complementar els ingressos de les famílies sota el llindar de la pobresa.

Projectes com ara el de la pista d'esquí de la Zona Franca i l'ampliació del centre comercial Heron City seran aturats immediatament i es revisaran les llicències hoteleres concedides, per exemple, per construir un hotel a Gràcia, on hi havia l'edifici del Deutsche Bank. Projectes ja completats, com ara la Marina de Luxe del Port Vell també seran 'renegociats' per tal que els barcelonins se'n puguin beneficiar.

Defensa el dret de decidir

Sobre el compromís amb la independència de Catalunya, va dir que dins Barcelona en Comú hi havia sensibilitats diverses: independentistes, federalistes i unionistes. Però va voler deixar clar que la candidatura s'havia compromès amb el dret de decidir. 'Barcelona en Comú és una candidatura municipalista que defensa un model de ciutat, i dins aquesta ciutat democràtica també tenim al nostre ADN el compromís amb el principi irrenunciable del dret de decidir.'


I va continuar: 'Catalunya és una nació i ha de poder decidir lliurement la seva relació amb l'estat espanyol. Així ho han demanat milions de ciutadans. En qualsevol democràcia, la ciutadania ha de poder decidir sobre les qüestions que l'afecten. Tenim un compromís amb el dret de decidir. Barcelona s'ha compromès amb el dret de decidir, i Barcelona és, amb molt d'orgull, la capital de Catalunya i serà al costat de Catalunya perquè pugui exercir el dret de decidir. A Barcelona en Comú sempre hi ha hagut sensibilitats compromeses amb la independència, unes altres de federalistes i algunes altres que no ho consideren una qüestió prioritària, però tots estem units en el compromís pel dret de decidir.'

 

Informació relacionada: 

Canvi històric a Barcelona: Colau guanya les eleccions

Bosch diu a Colau que si empeny en el procés 'tot serà més fàcil'

CiU mostra 'preocupació' per Ada Colau i el procés

'D'ocupar bancs al consistori', Ada Colau a la premsa internacional

Men?ame