Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  25.05.2015  00:21

CiU guanya les eleccions al Principat amb un clar augment de l'esquerra independentista

Les forces independentistes guanyen vots i regidors respecte a fa quatre anys però retrocedeixen respecte al 9-N · Les quatre diputacions seguiran en mans dels sobiranistes

Men?ame
 

Convergència i Unió ha guanyat les eleccions municipals per segona vegada. En paraules del president Artur Mas: 'Hem guanyat per segona vegada a la història en les pitjors condicions possibles des d'un punt de vista econòmic, social i polític, i això té un mèrit especial'. També ha remarcat que CiU havia aguantat 'amb molta dignitat, amb molta eficàcia' i que tot i haver baixat en percentatge, havien augmentat la diferència amb el segon.

Concretament, CiU ha aconseguit 667.568 vots i 3326 regidors. El segon lloc ha estat per a ERC, que ha aconseguit 508.807 vots i 2377 regidors. A continuació hi ha el PSC, amb més vots que ERC, 529.434, però molts menys regidors, 1279. La quarta plaça és per a la CUP, que obté 221.655 vots i 377 regidors.

Per referència a les eleccions de fa quatre anys, CiU perd més de cent mil vots mentre que Esquerra en guanya 250.000 i la CUP, prop de 200.000. El conjunt de les tres forces independentistes aconsegueix en aquestes eleccions el 44% dels vots, quan en les de fa quatre anys havien aconseguit el 33%. 

Els resultats d'aquestes eleccions municipals mostren un gir cap a l'esquerra del votant sobiranista i per primer vegada la suma d'ERC i CUP supera el vot de CiU.

Consells comarcal i diputacions

CiU és la primera força en 29 dels 41 consells comarcals de Catalunya i també al Consell General d'Aran. En set consells comarcals més, CiU també és la formació amb més consellers, però empatada amb altres partits. El PSC-Candidatura de Progrés ha guanyat en tres consells comarcals i en dos més empata en primera posició. ERC-Acord Municipal és la formació més votada precisament a la nova comarca del Moianès i empata en primer lloc en sis consells comarcals més. Entesa-Barcelona en Comú ha guanyat al Barcelonès, tot i que empatada amb el PSC-Candidatura de Progrés.

CiU ha guanyat als consells comarcals de l'Alt Camp, l'Alt Empordà, l'Alt Penedès, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, l'Anoia, el Bages, el Baix Camp, el Baix Ebre, el Baix Penedès, el Berguedà, la Cerdanya, la Conca de Barberà, el Garraf, les Garrigues, la Garrotxa, el Gironès, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Pla d'Urgell, el Pla de l'Estany, el Priorat, la Ribera d'Ebre, el Ripollès, la Segarra, el Segrià, la Selva, la Terra Alta i l'Urgell.

El PSC-Candidatura de Progrés ha guanyat al Baix Llobregat, al Vallés Occidental i al Vallès Oriental i també és la primera força al Barcelonès (empatada amb Barcelona en Comú) i al Tarragonès (empatada amb CiU).

ERC-Acord Municipal ha guanyat al Moianès, tot i que també és el partit amb més representants, empatat amb CiU, als consells comarcals del Baix Empordà, el Maresme, el Montsià, la Noguera, Osona i el Solsonès.

Pel que fa a les diputacions CiU conservarà les de Barcelona i Girona i haurà de pactar les de Lleida i Tarragona, on ERC ha quedat en segona posició. 

Pèrdua de vots respecte al 9-N

Agafant de referència els resultats del 9-N a la ciutat de Barcelona, els quatre partits independentistes han perdut 100.000 vots, que representa un de cada quatre sí-sí de la consulta. Cal tenir en compte, però, que el 9-N tenien dret de vot els més grans de 16 anys, que a les eleccions municipals d'ahir no van pas poder votar.

Concretament el sí-sí a la ciutat de Barcelona va obtenir 397.933 vots. I en les eleccions d'ahir la suma dels vots de CiU + ERC + CUP + Millor Barcelona va ser de 290.933.

En concret, Convergència i Unió va obtenir 158.928 vots, Esquerra 76.988, la CUP 51.889 i Millor Barcelona (Reagrupament + Solidaritat) 2.628.

Pel que fa al conjunt del Principat, les dades són més difícils de sumar, car hi ha moltes candidatures que concorren amb noms diferents de les dels tres partits.

Men?ame